Dünya futbolunda deprem! FIFA Başkanı Sepp Blatter istifa etti

Dünya futbolunda deprem! FIFA Başkanı Sepp Blatter istifa etti

SPOR Haberleri

...Ve beklenen oldu. FIFA Başkanı Sepp Blatter istifa edeceğini açıkladı.

Geçtiğimiz hafta sonu gerçekleşen FIFA başkanlık seçimleri, öncesinde gerçekleşen ABD merkezli yolsuzluk operasyonuyla sarsılmış ancak seçimler buna rağmen gerçekleşmiş ve iddiaların odağındaki Sepp Blatter tekrar başkan seçilmişti.

FIFA Başkanı Sepp Blatter tekrar başkanlığa seçildikten 3 gün sonra yaptığı açıklamada ise istifa kararı alacağını ve FIFA'nın en kısa zamanda olağanüstü kongreye gideceğini açıkladı.

Geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirilen FIFA Olağan Kongresi öncesinde önemli FIFA üyelerinin konakladığı otel basılmış ve 7 FIFA yöneticisi gözaltına alınmıştı. Aynı gün gerçekleşen 2. operasyonda ise FIFA'nın Zürih'teki merkezine yine polisler baskın düzenlemiş ve çok sayıda belgeye el koymuştu.

Bu operasyonun arkasında ise ABD merkezli bir yolsuzluk operasyonu vardı. ABD Adalet Bakanlığı operasyonlardan sonra yaptığı açıklamada, yolsuzluk iddialarının 20 yıla dayandığını ve 5'i üst düzey olmak üzere 14 FIFA yetkilisinin iddianamede isimlerinin geçtiğini belirtti.

İddialar arasında 2010 Güney Afrika, 2018 Rusya ve 2022 Katar Dünya Kupası seçimlerinde büyük bir rüşvet çarkının döndüğü, ayrıca organizayonların sponsorlarından da önemli miktarda rüşvet alındığı yer almıştı. Güney Afrika ve Katar iddialara karşı çıkarken en sert tepki Rusya'dan gelmişti. Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin yaptığı açıklamada, operasyonların ABD'nin 2018 Dünya Kupası'nı Rusya'nın elinden almak ve Rusya'nın desteklediği Blatter'i koltuğundan etmek için yaptığını iddia etmişti. nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;

Tüm bu iddialar ve operasyonların gölgesinde geçtiğimiz cumartesi günü gerçekleşen FIFA Kongresi'nde ise Blatter ilk tur sonucunda rakibi Prens Ali'nin çekilmesiyle tekrar başkan seçilmişti.

SEPP BLATTER KİMDİR?

Joseph "Sepp" Blatter ya da yaygın olan adıyla Sepp Blatter (d. 10 Mart 1936; Visp, Valais, İsviçre), İsviçreli futbol adamıdır. Blatter, 8 Haziran 1998 tarihinde João Havelange'nun yerine FIFA Başkanı seçilmiştir. Blatter 2002, 2007, 2011 ve 2015 yıllarında yeniden FIFA başkanlığına seçilmiştir ve bu görevde beşinci dönemidir. Ayrıca Blatter FIFA'nın sekizinci başkanı unvanını da taşımaktadır. İsviçreli ilk FIFA başkanıdır.
Blatter, dört dönemdir FIFA Başkanı olmasına rağmen sık sık tartışılmıştır ve hakkında birçok iddia ortaya atılmıştır. Blatter, 2011 yılının Kasım ayında futbolda ırkçılığın olmadığını ve futbolcular arasındaki sorunların "el sıkışılarak" giderilebileceğini öne sürünce başta İngilizler olmak üzere kamuoyunun tepkisini çekmiştir ve Blatter'ın FIFA Başkanlığı'ndan istifa etmesi istenmiştir.[1] Blatter'ın sarfettiği sözler üzerine Manchester United'ın İngiliz oyuncusu Rio Ferdinand, Blatter'a tepkisini sosyal paylaşım sitesi olan Twitter'daki resmî hesabından Blatter'ın Twitter'daki resmî hesabına direkt mesaj göndererek dile getirmiştir.[2] Blatter daha sonra, söylediği sözleri geri alarak kamuoyundan özür dilemiştir.[3] Blatter, FIFA Başkanı seçilmeden önce 23 yıllık tecrübesi olan üst düzey bir FIFA yetkilisiydi.

AYRINTILAR AZ SONRA

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...