AFAD dünyaya afet yönetimini öğretiyor

/ Kaynak: AA
AFAD dünyaya afet yönetimini öğretiyor

GÜNDEM Haberleri  / AA

'Türkiye, Avrupa Birliği'ne göre deprem konusunda çok daha iyi. Bölgede yaşanan krizlerden kaynaklı ders çıkararak ciddi sistemler geliştirdik.'

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, Güney Amerika, Dominik Cumhuriyeti, Pakistan, Afganistan ve Türk cumhuriyetlerine uzanacak kadar çok geniş bir coğrafyada eğitim verdiklerini belirterek, "Hatta bugün eğitimin ötesinde bir talep var. Kurduğumuz Afet Yönetim Sisteminin ihracına ilişkin çok ciddi bir talep var" dedi.
Oktay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, afete hazırlık ve müdahale anlamında AFAD'ın, dünyada da öncü olduğunu söyledi.
Afet sırasında ve sonrasında yapılacaklar konusunda hazırlıklı olduklarını belirten Oktay, "Yapısal anlamda da hazır olmak zorundayız. Türkiye'de şu anda bu çalışmayı başlattık. Son 1-1,5 yıldır çok yoğun çalışmalarımız var. Riskin yönetimi diye ifade ettiğimiz, riskin azaltılması diye ifade ettiğimiz bir çalışma bu. Altyapı ve üstyapı anlamında afete hazır hale gelmemizin önemli olduğunu bir kez daha ifade etmek istiyorum. Gerek konutlarımızı gerek iş yerlerimizi her türlü kamu binamızı ve sosyal donatılarımızı afete hazır hale getirmek zorundayız" diye konuştu.
Oktay, afete hazırlık konusunda zihniyet dönüşümüne ihtiyaç olduğunu ifade ederek, son iki yıldır çok yoğun eğitim faaliyeti yürüttüklerini hatırlattı.
AFAD'ın yurt içinde her duruma hazır olduğunu her an gösterdiğini dile getiren Oktay, şunları kaydetti:
"Uluslararası alanda da hazır olduğumuza şahidiz. Herhangi bir yerde bir problem olduğu zaman, sadece komşularımızdaki olan problemden de bahsetmiyorum. 2 milyona yakın Suriyeli'yi misafir ediyoruz. Ama diğer tarafta bir Filipinler'de, bir Nepal'de olduğu zaman da anında oradayız. Hem de herkesten önce oradayız insani yardım anlamında. Belki bütün dünyanın uzak kaldığı alanlarda hiçbir çıkar beklemeden, hiçbir karşılık beklemeden Türkiye olarak orada sıkıntıda olan insanların yardımına koşuyoruz. Tabii bu güçlü bir siyasi iradeyi gerektiriyor, güçlü bir ekonomik istikrarı gerektiriyor. Türkiye'de bu istikrarın olması önemli. Biz de bu aldığımız güçle gerek yurt içinde gerekse uluslararası boyutta faaliyetlerimizi yerine getiriyoruz. Milletten aldığımız güçle bu hizmeti yerine getiriyoruz."
- "Afet Yönetim Sistemi ihraç ediliyor"
Oktay, AFAD'ın dünyada uzman kuruluşlar arasında olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
"Güney Amerika, Dominik Cumhuriyeti, Pakistan, Afganistan ve Türk cumhuriyetlerine uzanacak kadar çok geniş bir coğrafyada eğitim veriyoruz. Hatta bugün eğitimin ötesinde bir talep var. Kurduğumuz Afet Yönetim Sisteminin ihracına ilişkin çok ciddi bir talep var. AFAD olarak Avrupa Birliği'nin ilgili kurumuna da üye olmuş durumdayız. Bizim üye olmamızla alakalı Avrupa Birliği tarafından son 2-2,5 yıldır çok yoğun bir talep vardı. Biz gerekli şartların yerine getirilmesini bekliyorduk, aksi takdirde üye olmayacağımızı ifade etmiştik. AFAD'ın aslında uluslararası boyutta kapasite ve kabiliyet olarak da hazır olduğu ve diğer gelişmiş ülkelerin afet yönetim sistemlerine de nasıl katkı vereceğinin en büyük göstergesi."
Birleşmiş Milletler'in afetle ilgili birimine de ısrarlı davet sonucunda üye olduklarını dile getiren Oktay, Japonya ile de eğitim süreci yürüttüklerini anlattı.
Oktay, sadece sistem değil afetin yönetiminde teknolojik dönüşümü de gerçekleştirdiklerini ve bütün dünyanın da bunu yakından takip ettiğini belirterek, "Dominik Cumhuriyeti ile yakın ilişkilerimizden dolayı ülkede AFAD benzeri bir yapının kurulması ile ilgili ciddi çalışmalar başladı. Afrika ülkelerinden, ekonomik anlamda geri kalmış ülkeler, İslam Ülkeleri İşbirliği Teşkilatı ülkelerinde de afetin yönetiminde koordinasyonun sağlanması, verinin sağlıklı toplanıyor ve işleniyor olabilmesi ile ilgili ciddi sıkıntılar var ve oradan benzer talepler var. Çalışmalarımız devam ediyor. Balkanlar ve yakın Asya'da komşularımızla çalışmalarımız var" şeklinde konuştu.
Avrupa Birliği'nden de talep geldiğini dile getiren Oktay, Türkiye'nin, Avrupa Birliği'ne göre deprem konusunda çok daha iyi olduğunu vurguladı.
Oktay, bölgede yaşanan krizlerden kaynaklı ders çıkararak ciddi sistemler geliştirdiklerine işaret ederek, "Mülteci boyutundaki olaylarda biz çok çok daha iyiyiz. Onların da iyi olduğu alanlar var. O da kendi coğrafyalarında yaşadığı afetlerden dolayı. Biz iyi olduğumuz alanlarda hem sistem boyutunda hem teknoloji boyutunda bir transfer. Oranın iyi olduğu alanlarda bizim alacağımız işbirliği başlamış durumda" ifadesini kullandı.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...