Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Yenidünya tezgahları doldurdu

/ Kaynak: İHA
Yenidünya tezgahları doldurdu

Ekonomi Haberleri  / İHA

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, hasatla birlikte tezgahları dolduran yenidünyada üretimin 12 bin tonlarda seyrettiğini söyledi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, anavatanı Çin ve Japonya olan yenidünyanın bin yılı aşkın bir süredir Japonya'da yetiştirildiğinin bilindiğini belirtti. Yenidünyanın 1700'lü yıllarda Avrupa'ya, 1800'lü yıllarda ise Cezayir ve Lübnan üzerinden Türkiye'ye geldiği bilgisini veren Bayraktar, özellikle Akdeniz Bölgesi'nin yenidünya için uygun ekolojik şartlara nbsp;sahip olduğunu vurguladı.


Dünyada Çin, İspanya ve Pakistan gibi ılıman iklime sahip ülkelerin yenidünya üretimive ihracatında başta geldiğini belirten Bayraktar, Türkiye'nin üretim ve ihracatta bu ülkeleri izlediğini bildirdi.


Türkiye'de yenidünya üretiminin yüzde 95,2'sinin Akdeniz Bölgesi'nde yapıldığını belirten Bayraktar, şunları kaydetti:
"1995 yılında 12 bin 500, 1996 yılında 12 bin 600 ton olan yenidünya üretimi, 1997 yılında 10 bin tona indikten sonra 1999 yılında yeniden 12 bin tona çıktı. 2004 yılında 9 bin 250 tona inen üretim, 2005 yılında 12 bin, 2009 yılında 12 bin 986 tona yükseldi. 2011 yılında 12 bin 93 tona inen üretim, 2012 yılında yeniden 12 bin 902 tona çıktı. 2013 yılında 12 bin 105 tona gerileyen yenidünya üretimi, 2014 yılında yüzde 6,6 artışla 12 bin 900 tona ulaştı. Yenidünyada Türkiye, gerekli tüm üretim şartlarına nbsp;sahip bulunuyor. Buna rağmen, üretim 12 bin tonlarda seyrediyor.


Yenidünyada üretimin yüzde 88,3'ünün yapıldığı Antalya ve Mersin'i oldukça geriden Hatay, Muğla, Adana takip ediyor. Antalya 5 bin 746 ton, Mersin 5 bin 647 ton üretimle iller arasında ilk iki sırayı alırken, bu illeri 638 tonla Hatay, 315 tonla Muğla, 200 tonla Adana, 122 tonla Aydın takip ediyor. Az da olsa Rize, Osmaniye, Düzce, Trabzon, Artvin, Bursa, Mardin, Isparta, Çanakkale, Kocaeli, Kütahya ve Ordu illerinde de yenidünya üretimi yapılıyor."


"ÜRETİMİN ARTMASI, İÇ PİYASADAN ÇOK İHRACATA BAĞLI"
Üretimin az olmasına karşın az da olsa ihracat yapıldığı belirten Bayraktar, şu bilgileri verdi:
"Yenidünya üretiminin artırılması mümkündür. Ancak üretimin artması, iç piyasadan çok ihracata bağlıdır. Halen çok büyük bölümü Irak'a olmak üzere, 538 bin dolarlık 1562 ton yenidünya ihracatı var. Özellikle yeni pazarlar üretimin artmasını sağlayacaktır. Yenidünya üretiminin en fazla yapıldığı ilçe olan Alanya'da, örtü altı üretim de başladı. Örtüaltı yetiştiriciliğinin yaygınlaşması üretimi ve kaliteyi artıracaktır.Yenidünya üretimi, özellikle erken dönemde yüksek fiyatla pazarlanabilmesinden dolayı yaygınlaştırılabilir. Önceleri tohumla üretim yaygın iken, son dönemlerde standart çeşitlerle aşılı üretime geçilmiştir. Yenidünyanın en büyük avantajlarından biri, pazarda meyve çeşitliliği ve miktarının az olduğu ilkbahar döneminde pazara arz edilmesidir. Bu dönemde yenidünya için iyi bir pazarlama fırsatı doğmaktadır. Yenidünya yetiştiriciliği önemini artırarak sürdürecektir. Üretim artışı için hem ağaç sayısı hem de ağaç başına 46 kilogramlarda seyreden ortalama verim artırılmalıdır."


"VİTAMİNLER YÖNÜNDEN SON DERECE ZENGİN"
Yenidünyanın baharın geldiğini müjdeleyen koyu sarı, sulu, iri çekirdekli bir meyve olduğunu bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
"A vitamini yönünden çok zengin olan, göz ve cilt sağlığına iyi geldiği söylenen yenidünyada üretim artırılmalıdır. Diyet lifleri ve pektin yönünden de iyi bir kaynak olan yenidünya, sindirim sisteminin de dostudur. İçeriğinde bulunan antioksidan etkilere sahip flavonoidlerin, hücre hasarını önlediği, kalp hastalıklarına karşı koruduğu ve enzim aktivitelerini düzenlediği öne sürülmektedir. Yenidünya ayrıca, antioksidanların etkilerini artıran malik asit ve B grubu vitaminler yönünden de son derece zengin bir meyvedir."

Ekonomi
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...