ABD'de islamofobiyle 'Nefret Avcıları' mücadele edecek

/ Kaynak: AA
ABD'de islamofobiyle 'Nefret Avcıları' mücadele edecek

DÜNYA Haberleri  / AA

ABD'deki Müslümanlar, ünlü "Hayalet Avcıları" filminden yola çıkarak, islamofobiye karşı "Nefret Avcıları" grubunu kurdu.

ABD'de giderek artan Müslüman karşıtlığıyla mücadele etmek için "Nefret Avcıları" (Hate busters) adı altında bir araya gelen gönüllü Müslümanlar, üzerilerinde ayet ve hadis örneklerinin yer aldığı kamyonetleriyle ABD sokaklarında insanlara İslam'ın sevgi ve barış dini olduğunu anlatmak için çabalıyor. ABD'de İslam karşıtlığı 11 Eylül saldırılarının ardından giderek artış gösterirken, özellikle son yıllarda bazı eyaletlerde camilerin kundaklanması ve Müslümanlara yönelik fiili saldırılar ülkedeki Müslümanları tedirgin ediyor. Müslümanlara ait sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra kendi çabalarıyla bir araya gelen bazı Müslümanlar da İslam'ın ve Müslümanlığın doğru anlatılması, İslamiyet'in barış dini olduğunu anlatabilmek için gayretler sarf ediyor. New York'ta, ünlü "Hayalet Avcıları" filminden etkilenerek "Nefret Avcıları" adıyla bir araya gelen farklı mesleklerden bir grup islamofobiyle mücadele eden bu gruplardan sadece biri.
New York Şehri Müslüman Merkezi altında faaliyet gösteren, aralarında doktor, hemşire, mühendislerin de bulunduğu şu anda 20 kişiden oluşan "Nefret Avcıları" grubu, yaklaşık bir ay önce faaliyetlerine başladı.
Bağışlarla çalışmalarını sürdüren grubun islamofobiyle mücadelede en etkili silahları ise üzerinde İslam'ın doğru karakterini yansıtan ayet ve hadis örneklerinin bulunduğu kamyonetleri.
Bugüne kadar daha çok New York'un en bilindik sokaklarında dolaştırılan kamyonetler, geçtiğimiz günlerde Maryland eyaletinin Baltimore şehrindeydi.
- "Müslüman olmayanlar İslam'ı medyada gördükleri gibi biliyor"
Baltimore sokaklarında dolaşırken AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Nefret Avcıları Sözcüsü Karim Hassan, Amerika'da birçok insanın İslam hakkında yanlış fikre sahip olması nedeniyle böyle bir fikri hayata geçirdiklerini söyledi.
Ülkede son araştırmalara göre Müslüman karşıtlığına harcanan paranın 112 milyon doları bulduğuna ve İslam'ı kötülemek ve karalamak için organize olmuş insanların varlığına dikkati çeken Hassan, "Biz de Nefret Avcıları fikriyle ortaya çıktık ve amacımız nefreti sevgiyle kırmak. Buna başlarken son dönemde Dallas'ta karikatür yarışmasının düzenlendiği konferansta olanlar, Kuzey Carolina'da 3 Müslüman gencin katledilmesi gibi vakalar bizi tetikledi. Çünkü Müslüman olmayan insanlar gerçekten medyada ne duyduklarını dikkate alıyor ve İslam'ı o gördükleri şekilde kabul ediyorlar. Biz de medyadan gördüklerinin, duyduklarının İslam olmadığını anlatamaya çabalıyoruz" diye konuştu.
- "Bizi dinleyince 'Evet, Peygamberinize katılıyoruz' diyorlar"
Hassan, Müslüman olmayanların hedef kitleleri olduğunu belirterek, "Medyadaki FoxNews'in de aralarında bulunduğu bazı kanallara ve medya organlarına bakarsanız, Müslümanlar terörist ve İslam, şiddeti öğütlüyor, nefreti körüklüyor. Biz de bunların hiçbirinin gerçek olmadığını, aksine İslam dininin sevgi, barış dini, erkeğe, kadına saygı gösteren bir inanç olduğunu dile getiriyoruz" ifadesini kullandı.
Kamyonetlerini o gün bulundukları şehirde günde 10 saat kentin en bilindik noktalarında dolaştırdıklarını, halka iletişime geçerek, araçlarında yer alan ayet ve hadisleri okumalarını istediklerini anlatan Hassan, daha sonra da İslam dinine, Hz. Muhammed'e katılıp katılmadıklarını sorduklarını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Şu ana kadar çok olumlu tepkiler alıyoruz. Aracımızda yazılanları okutup da fikirlerini sorduğumuzda onlardan 'Peygamberinize katılıyoruz' yanıtı almak bizi mutlu ediyor. Dolayısıyla kamyonetlerimizi dolaştırmak istediğimiz şehir sayısını ülkedeki 25 kente yükseltmek istiyoruz. New York ile başladık, Baltimore ile devam ediyoruz ve ilerleyen günlerde Miami, Dallas, Los Angeles, başkent Washington'da da tur atmak istiyoruz."
- Kamyonetlerdeki ayet ve hadis örnekleri
Kamyonetlerdeki en çok dikkat çeken hadislerden biri, "Sizin hayırlı olanınız kadınlarına iyi davranandır."
Bu hadisi seçerken Müslümanların kadınlara kötü davrandıklarına yönelik propagandanın etkisine vurgu yapan Hassan, "Ancak bu Hz. Muhammed'in söylediği bir söz ve biz de onun bu sözüyle İslamiyet'in kadınları nasıl gördüğünü, onlara iyi davrandıklarını yansıtmak istiyoruz. Sadece kadınlara iyi davranılması değil, aynı zamanda İslam'ın güzel bir ahlak, karakter ve davranışı temel edindiğini de anlatmak için çabalıyoruz" dedi.
Araçlarda etnik kimliğe saygı duyulması mesajları da veriliyor. İslam'ın farklı birçok ırktan insanı bünyesinde barındırdığını hatırlatan Hassan, "Hz. Muhammed Veda Hutbesi'nde buyurduğu gibi 'Arab'ın başka ırka, başka ırkın da Arab'a, beyazın siyaha, siyahın da beyaza üstünlüğü yoktur. Üstünlük ancak takvadadır'. Dolayısıyla Peygamberimizin bu sözüyle biz de herkese İslam dininin evrensel bir din olduğunu ifade etmek istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...