Yerelde 'hizmet' küreselde 'siyaset'

Yerelde 'hizmet' küreselde 'siyaset'

GÜNDEM Haberleri

Türkiye Belediyeler Birliği, Afrika, Ortadoğu, Balkanlar, Kafkasya ve Türk Cumhuriyetleri belediyeleriyle iş birliğini geliştirecek.

İsmail Sonsuz ANKARA
Hükümetin ardından belediyeler de uluslararası meselelerde rol üstlenecek. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın başkanlığını yürüttüğü Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), belediyelerin uluslararası arenada daha aktif rol üstlenmesi için yeni stratejileri devreye sokuyor. Belediyeler, Afrika'dan Ortadoğu'ya, Balkanlar'dan Kafkaslar ve Türk Cumhuriyetlerine kadar farklı coğrafyalarla iş birliğini geliştirecek. Filistin belediyeleriyle "Kardeş Şehir Programı" hızla ilerletilerek, İsrail'in ambargosu hafifletilmeye çalışılacak. Türkiye Belediyeler Birliği'nin 2019'a kadar uygulayacağı stratejiyle, uluslararası alanda belediyelerin daha aktif olması hedefleniyor. Türkiye'nin tarihî ve kültürel ortak geçmişinin bulunduğu Balkan, Ortadoğu, Afrika, Kafkas ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri ile işbirliği güçlendirilirken, bu bölgelerdeki ülkelerin yerelleşme süreçlerine destek verilecek. 'Kardeş belediye' uygulamalarının yaygınlaştırılması öngörülüyor. nbsp;
KARDEŞ BELEDİYELER
Yürütülen görüşmeler kapsamında, Türkiye ile Tunus belediyeleri arasında başlatılan süreç hızlanacak. 2013 yılında Tunus'un 28 belediyesi arasında eşleştirme yapılarak ortaklaşa projeler gerçekleştirilmesi öngörülmüştü. Arap baharından etkilenen ülkelerden biri olan Tunus'ta yerel kapasite artırılacak. Türkiye, İsrail baskısı altındaki Filistin'e de yerel destek sağlayacak. Bu kapsamda, Türkiye ile Filistin belediyeleri arasında "Kardeş Şehir Programı" aktif olarak hayata sokulacak. Benzer bir işbirliğinin Türkiye ile Yemen belediyeleri ve Türk Cumhuriyetleri arasında yürütülmesi öngörülüyor. nbsp;
AB'ye ilişkin yerel yönetimler perspektifi ve müktesebatına yönelik çalışmalar yapılarak, AB'nin kurum ve programlarına katılım sağlanacak. AB gündemini aktif takip için de Brüksel'de bir temsilcilik açılacak. AB'ye üye ülkelerin ulusal düzeydeki belediye birlikleriyle de ortak projeler yürütülecek. Bu sayede belediyeler, AB sürecine daha iyi hazırlanacak. Uluslararası komisyonlarla sürdürülebilir kalkınma, çevre, ulaşım gibi konularda ortak projeler yürütülecek. Tematik çalışma ziyaretleri gerçekleştirilecek.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...