'Yüksek teknoloji alanına özel hassasiyet gösteriyoruz'

/ Kaynak: AA
'Yüksek teknoloji alanına özel hassasiyet gösteriyoruz'

Ekonomi Haberleri  / AA

Ekonomi Bakanı Zeybekci, 'Yüksek teknoloji alanına özel hassasiyet gösteriyoruz' dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bakanlığı dönemindeki icraatlarına ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, ihracatın 36 milyar dolardan, 171 milyar dolara yükseldiği, edilgen bir ekonomiden etken bir ekonomiye geçiş sürecinde görevde bulunduğuna işaret etti.


"Bu dönemde, 500 milyar dolarlık ihracat, 25 bin dolarlık milli gelir ve 2023 hedefimize ulaşmak için yapmamız gerekenleri belirledik, önemli kararlar aldık" diyen Bakan Zeybekci, yüksek teknoloji alanına özel hassasiyet gösterdiklerini bildirerek şunları söyledi:


"Yüksek teknoloji ve stratejik yatırımları, Türkiye'nin neresinde olursa olsun 5. Bölge teşvik kapsamına aldık. Yüksek teknolojide yurtdışından alımlara da doğrudan destek vermeye başladık. Diğer taraftan Türkiye'den yapılacak yüksek teknoloji ihracatına vermiş olduğumuz destekler var. Bunların hepsi geçtiğimiz 1,5 yılda alınan kararlardır. Şu anda, bütçe itibariyle 3 milyar doların üzerinde yüksek teknolojinin tamamının teşvikten yararlanması için anında ödeyeceğimiz rakamı hükümet olarak planladık. Asıl hedef yüksek teknolojik payının gelişmesidir. İhracat içinde yüksek teknolojinin payı bizde yüzde 4'ün altında ama Kore'de yüzde 25, Almanya ve Japonya'da yüzde 30'ların üzerinde. Türkiye olarak atmamız gereken adımları biliyoruz. Bu yönde de adım atıyoruz."


İhracatın ithalatı karşılama oranının tarihin en yüksek noktasına doğru gittiğini, şu anda yüzde 80'lerin üzerinde olduğunu kaydeden Bakan Zeybekci, "Bu dönemde almış olduğumuz ve hedef olarak belirlediğimiz toplam pazar büyüklüğü 38 milyar dolar. 38 milyar dolarlık bölümü inceliyoruz. Bunların hemen hemen bir çoğu ile ilgili ithalatı zorlaştırıcı, daha doğrusu ithalat vergilerini yükseltici tedbirler alıyoruz. Buna yönelik olarak ayakkabı, elektrik, elektronik aletler, el aletleri, mobilya, halı, güvenlik ve teknik camlar, tekstil, konfeksiyon ve dokuma ürünleri, bazı ham maddeler eğer Türkiye'de üretiliyorsa, çok dikkatli şekilde takip ediyoruz, kararlar alıyoruz" dedi.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...