Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Kimya sektörünün ihracatı mayısta 1,4 milyon dolara geriledi

/ Kaynak: AA
Kimya sektörünün ihracatı mayısta 1,4 milyon dolara geriledi

Ekonomi Haberleri  / AA

İKMİB, kimya sektörü ihracatının mayıs ayında yıllık yüzde 13 azalarak 1,4 milyon dolara gerilediğini bildirdi.

İKMİB'den yapılan açıklamaya göre, kimya sektörünün ihracatı 2015'in mayıs ayında, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 13 azalarak 1 milyar 384 milyon 838 bin dolara indi. Aynı dönemde sektörün miktar bazında ihracatı ise yüzde 21,8 artarak 1,58 milyon tona ulaştı.


Kimya sektörünün ocak-mayıs dönemindeki ihracatı ise 6 milyar 564 milyon dolara ulaştı. Bu dönemde Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Irak, Almanya ve İspanya en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke oldu. Beş aylık süreçte kimya sektörü ihracatının yüzde 33,5'i Avrupa'ya gerçekleştirildi.


Kimya sektörünün mayıs ayında en çok ihracat yaptığı ilk üç ülke Mısır, Singapur ve Irak olarak sıralandı. Bu ülkeleri Almanya, Yunanistan, Birleşik Arap Emirlikleri, İran, İtalya, Suudi Arabistan ve Azerbaycan-Nahcivan izledi.


Mısır'a gerçekleştirilen ihracat yüzde 94,4 artarak 115 milyon dolara yükselirken, Singapur, Yunanistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Çin ihracat artış oranıyla öne çıkan ülkeler arasında yer aldı.


Açıklamada görüşlerine yer verilen İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, geçen ay dahil olmak üzere kimya ihracatının miktar bazında artışta olduğunu ifade etti.


Parite, pazar kayıpları ve hedef pazarlardaki siyasi gerginlik nedeniyle ihracattaki kayıpların sürdüğüne işaret eden Akyüz, şunları kaydetti:
"Ancak biz bu problemlerle bitebilecek bir sektör değiliz. Marka olabilecek seviyelere gelebilecek ürün gruplarımız var. Yeni ve alternatif pazar arayışlarımız sürüyor. Gelecek ay 32 firmamızla Panama'ya gideceğiz ve firmalarımız burada önemli görüşmeler gerçekleştireceğiz. Diğer önemli bir atağımız da ev ve mutfak eşyaları sektöründeki ihracatçı firmalarımızın ABD pazarındaki varlıklarını güçlendirmek ve ihracatlarını artırmaları hedefiyle Şikago'da konumlanan ortak bir 'showroom' niteliğindeki Turkish Housewares Center'ın açılması oldu."


Akyüz, kur ve parite konusunda çok fazla öngörüde bulunamadıklarını aktararak, "Tek yapabileceğimiz kendi finansal enstrümanlarımızı bir şekilde sigortalatmak. İhracatçılarımız artık uzun vadeli ihracat anlaşmaları yapmamaya çalışıyor. İhracatçılarımıza kur risklerini hedge etmelerini tavsiye ediyoruz" önerisinde bulundu.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...