Horlama ciddi bir hastalıktır

Horlama ciddi bir hastalıktır

SAĞLIK Haberleri

Prof. Dr. İsmet Ercan Canbay, basit horlama ile uykuda solunum durması olarak tarif edilen uyku apnesinin birbirinden ayrılması gerektiğini belirtti

ZİYNETİ KOCABIYIK
Türkiye Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İsmet Ercan Canbay, basit horlama ile uykuda solunum durması olarak tarif edilen uyku apnesinin birbirinden ayrılması gerektiğini belirterek, "Basit horlama ile uyku apnesini birbirine karıştırmamak gereklidir. En önemli belirtisi horlama olan uyku apnesinde, solunum 10 saniden fazla durur ve bu durum uyku boyunca defalarca tekrarlanır. Bu riskli bir durumdur"dedi.
SADECE ŞİŞMANLARIN PROBLEMİ DEĞİL
Uyku apnesinin orta yaştaki kilolu erkeklerin hastalığı olduğu şeklindeki izlenimin nbsp;yanlış olduğunu belirten Prof. Dr. Canbay, "Apne, hastaların dörtte biri şişman değildir. Gerçekte şişman erkeklerin çoğu ve kilolu kadınların çok büyük bir kısmında apne yoktur. Sosyal bir hastalık olan basit horlamanın tedavisi isteğe bağlı olmakla birlikte, tıkayıcı tipte uyku apnesi çok ciddi, hatta ölüme neden olabilen bir hastalıktır. Uyku apnesi, tedavisi tıbben zorunlu bir hastalıktır" dedi. Toplumdaki genel kanının aksine horlamanın tedavi edilebileceğini söyleyen Prof. Dr. Canbay, "Horlama tedavisinde, yumuşak damak, küçük dil ile bademcikler bölgesinden yapılacak tek aşamalı bir girişimle büyük oranda başarı elde edilebilir" diye konuştu.
HEM CERRAHİ HEM DE TIBBİ TEDAVİ
Uyku laboratuvarında tanısı konulan tıkayıcı tipte uyku apnesinin maske ve hayat değişiklikleri ile tedavi edildiğini ifade eden Prof. Dr. Canbay, bazı vakalarda ise cerrahiye ihtiyaç duyulabileceğini de belirterek şunları söyledi: "Tıbbi tedavide uyku hijyeni, yaşam tarzının düzenlenmesi, ideal kiloya ulaşmak gibi öneriler vardır. Eşlik eden hastalıkların tedavisi yapılmalıdır. Burundan bir maske yardımıyla uyku sırasında pozitif hava basıncı veren aletler kullanılır. Bu tedaviler daha çok uyku merkezinden kaynaklanan uyku apnelerinde oldukça faydalıdır. Cerrahi tedavi ise burundan gırtlağa kadar uzanan solunum yolunda tıkanıklığı ortadan kaldıran girişimler uygulanarak solunum yolunun rahatlatılmasıdır" dedi


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...