Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Numara taşıma gecikirse aboneye tazminat ödenecek!

/ Kaynak: AA
Numara taşıma gecikirse aboneye tazminat ödenecek!

Ekonomi Haberleri  / AA

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkan Vekili Ömer Fatih Sayan açıkladı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkan Vekili Ömer Fatih Sayan, numara taşımada tüketicileri korumaya yönelik düzenleme yapılması ihtiyacı ortaya çıktığını belirterek, "Numara taşımanın gecikmesi ve istek dışı taşıma durumlarında işletmeciler tarafından abonelere tazminat ödenmesine ilişkin düzenleyici çerçeve oluşturmayı planlıyoruz" dedi.


Sayan, yaptığı açıklamada, tüketicilerden gelen şikayetler doğrultusunda yürütülen çalışmalar neticesinde Kurulun son toplantısında numara taşımayla ilgili düzenleme yapılması kararı alındığını ifade etti. Mobilde numara taşıma uygulamasının 2008'de, sabitte ise 2009'da başladığını anımsatan Sayan, bugüne kadar 82 milyondan fazla numara taşıma işlemi gerçekleştirildiğini anlattı. Sayan, "Numara taşıma sürecinin etkinliğinin sağlanması ve tüketici haklarının korunması amacıyla yeni düzenleme yapılması ihtiyacı ortaya çıkmıştır" diye konuştu.


Numara taşımanın gecikmesi veya numaranın istek dışı taşınması halinde yeni yaptırımların uygulanmasını öngördüklerini dile getiren Sayan, şunları kaydetti:


"AB'ye üye ülkelerin uygulamalarına bakıldığında aralarında Belçika, Hırvatistan, Danimarka, Finlandiya, Macaristan, İspanya, Slovakya, Portekiz, İtalya ve İngiltere'nin de bulunduğu pek çok ülkede AB Evrensel Hizmet Direktifinde belirtildiği şekilde taşımada, gecikme ve istek dışı taşıma durumlarında abonelerin zararının işletmeciler tarafından tazmin edilebilmesinin sağlanması için düzenleyici bir çerçeve bulunduğu görülmektedir. Hem abonelerin korunması hem de AB mevzuatına uyum sağlanması açısından BTK olarak ülkemizde de bir tazminat mekanizması getirilmesini, numara taşımanın gecikmesi ve istek dışı taşıma durumlarında işletmeciler tarafından abonelere tazminat ödenmesine ilişkin bir düzenleyici çerçeve oluşturmayı planlıyoruz."


Sayan, işletmecinin, numara taşımanın gecikmesi halinde bireysel aboneler için talep başına azami 500 lira olacak şekilde numara başına günlük 5 lira, kurumsal aboneler için talep başına azami 1000 lira olacak şekilde numara başına günlük 10 lira tazminat ödenmesinin öngörüldüğünü ifade etti.


İSTEK DIŞI NUMARA TAŞIMAYA AĞIR CEZA nbsp;


Numara taşıma işleminin abonelerin istekleri dışında yapılabildiğine dikkati çeken Sayan, işletmecilerin bayilere taşınan numara başına prim vermesine dayanan uygulamaları veya bazı hatalar nedeniyle bu işlemlerin gerçekleştirebildiğine işaret etti.


Sayan, abonelerin numaralarının istekleri dışında taşınması halinde daha ağır tazminat getirilmesinin planlandığını belirterek, numarası sehven taşınan bireysel abonelere bir defalık olmak üzere numara başına 80 lira, kurumsal abonelere talep başına azami 8 bin lira olacak şekilde numara başına 160 lira tazminat ödenmesine ilişkin düzenleyici çerçeve oluşturulmasının planlandığını bildirdi.


BTK bünyesinde numara taşıma sürecine ilişkin düzenlemelerin gözden geçirilmesine yönelik yürütülen çalışma kapsamında, numara taşıma sürecinin etkinliğinin sağlanması ve tüketici haklarının korunma için mevcut süreçlerin gözden geçirilerek bazı diğer hususlarda da mevzuat değişikliğine gidileceğini belirten Sayan, bu çerçevede taşıma süresinin kısaltılmasının da gündem de olduğunu söyledi. Sayan, kamuoyunun görüşlerinin alınmasından ardından numara taşımada yeni düzenlemenin hayata geçirileceğini sözlerine ekledi. nbsp;
AA

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...