'DEÜ'de yumurta dondurma işlemi başladı!

/ Kaynak: AA
'DEÜ'de yumurta dondurma işlemi başladı!

SAĞLIK Haberleri  / AA

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde çocuk sahibi olmak isteyenler için "yumurta dondurma" işlemi başladığı bildirildi.

DEÜ'den yapılan açıklamaya göre, hastanenin tüp bebek merkezinde yumurta rezervini kaybetme riski ile karşı karşıya olan ya da genç yaşta kanser tedavisi görmesi gereken hastalara yasal uygulamalar kapsamında, yumurta dondurma hizmeti veriliyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen DEÜ Tüp Bebek Ünite Sorumlusu ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erbil Doğan, dünya standartlarındaki başarı oranı ile tüm bölgeye hitap eden çalışma şartlarına sahip olduklarını belirterek, şu bilgileri verdi:

"Günümüzde kadınların işgücüne artan oranda katılımı, kariyer isteklerinin artması, evlenme ve çocuk sahibi olma isteklerinde ertelemeye yol açarken bu durum kadınlarda doğurganlığın azalmasına neden olmaktadır. Bu ve benzeri nedenlerle tüp bebek için merkezimize başvuranlara en modern şartlarda hizmet sunuyoruz. Eylül 2014'ten itibaren devletin yasal olarak başlattığı yumurta dondurma işlemini de uygulamaya başladık."

Özellikle genç yaşta kanser olmuş, radyoterapi ve kemoterapi alacağı için yumurtalık fonksiyonları duracak olan hastalar, yumurtalık rezervi azalmış, yumurtalık cerrahisi geçirmiş olan hastalar ya da erkeklerde sperm sayısını azaltacak hastalıklarda yumurta dondurma işlemi uyguladıklarını aktaran Prof. Doğan, "Bu işlem, dünyada 2013'den sonra deneysel olmaktan çıkarak rutin bir tedavi haline girdi. Artık dondurulmuş Oositler kullanılarak elde edilen embriyolar ile konvansiyonel yöntemle elde edilen embriyoların gebelik oranları da aynıdır" ifadelerini kullandı.

"İlaçlar ve tedavinin bir kısmını devlet karşılıyor"

Türkiye'de geçmişte sadece embriyo dondurma işlemi yapıldığına değinen Prof. Doğan, yasal altyapı tamamlandıktan sonra yöntemin yumurta ve sperm dondurma şeklinde geliştirildiğini, merkezde iki kadın doğum hekimi, üç embriyolog ve üç hemşireden oluşan uzman kadroyla haftanın 7 günü uluslararası standartlarda hizmet verdiklerini kaydetti.

Prof. Doğan, konuya ilişkin şu bilgileri paylaştı:

"Yumurta toplama işlemi takip isteyen bir işlem ve laboratuvarımızda bu takibi yapıyoruz. Örneğin kanser tedavisine başlayacağı için doğurganlığını kaybedecek hastanın kemoterapiye başlamadan önce yumurtalarını dondurup ileride tedavisi bittiğinde kullanabilecek şekilde saklıyoruz. Hasta menopoza girmiş olsa bile dondurulmuş yumurtalar kullanılarak bu hastalardan gebelik sağlanıyor."

Üniversite hastanesi olarak SGK ile anlaşmaları bulunduğunu, bu nedenle maliyetin de çok yüksek olmadığını bildiren Prof. Doğan, nbsp; ilaçlar ve tedavinin bir kısmını devletin karşıladığına dikkati çekti.

Merkezde bugüne kadar pek çok ilki gerçekleştirdiklerini belirten Prof. Doğan açıklamada, "Çocuk sahibi olmayı arzu eden çiftlerin mutluluklarını paylaşmak bizleri de çok sevindiriyor ve heyecanlandırıyor" ifadesine yer verdi.

Kimler başvurmalı?
Prof. Doğan, merkeze başvuracak hastaları şöyle bilgilendirdi:

"Bir yıllık evlilik süresini dolduran ve korunmasız ilişkiye rağmen gebelik durumu olmayanlar merkezimize başvurabilir. Bu süre, 35 yaşın üzerindeki kadınlarda 6 ay ve daha erken olmalı. Temel testler yapıldıktan sonra direkt tüp bebek mi yoksa diğer tedavi yöntemlerinden mi yararlanılacak buna karar verilir. Tüplerin ikisi de çalışmaz durumda ise erkekte ciddi sperm bozuklukları varsa direkt tüp bebek yapılır. Bunun dışında bazı hastalarda cerrahi gerekebilir, bazılarında basit yumurtlamayı uyarıcı ilaçlar vermek uygundur, hafif erkek faktöründe aşılama tedavisi de faydalı olabilir."

SAĞLIK
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...