Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Obezite diğer hastalıkları beraberinde getiriyor

/ Kaynak: İHA
Obezite diğer hastalıkları beraberinde getiriyor

SAĞLIK Haberleri  / İHA

Diyetisyen Gökhan Elbay, obezitenin çağımızın en önemli hastalıklarından biri olduğunu söyledi.

Diyetisyen Gökhan Elbay, obezitenin ne olduğunu bilmek ve buna karşı önlem almak en önemli noktanın, obezite vücutta yağ kütlesinin aşırı artması olduğunu belirterek, "Yağ kütlesi vücutta artmaya başladıkça yağlanma bölgeleri de değişmekte ve bu yağlanma bölgeleri sağlık açısından önemli riskler taşımaktadır. Yağlar, bedenin alt bölümlerinde, basen ve kalçalarda toplanmasına armut tipi, üst bedende toplanmasına elma tipi şişmanlık denir. Özellikle halk arasında elma tip şişmanlık olarak bilinen android tip özellikle kardiyovasküler hastalık riski açısından önem taşımaktadır" dedi.

Bel çevresi kronik hastalık riskini belirleyen metabolik sendrom kriterleri içerisinde yer aldığını vurgulayan Elbay, "Kolesterol, sigara kullanımı gibi bilinen kalp hastalığı riskleri bu kriterler içinde yer almazken bel çevresi ölçümü önemli bir risk faktörü olarak metabolik sendrom kriterlerinin arasında yerini almaktadır. Bel çevresinin erkeklerde 102, kadınlarda 88'in üzerinde olması kardiyovasküler hastalık riskini arttırmaktadır. Bunun yanı sıra HDL kolesterolün 40'ın altında olması, trigliserid değerinin 150'nin üzerinde olması, kan basıncının 140- 90'ın üzerinde olması ve açlık kan şekerinin 110'un üzerinde olması kalp hastalığı riskini arttıran faktörler arasında sayılabilir" diye konuştu.

Vücut şekli değiştirilebilen bir faktör değildir vücut tipiniz armut şeklindeyse ancak daha küçük bir armuta ya da elma şeklindeyse küçük bir elmaya dönüşebileceğine değinen Elbay, " Bireyler vücut tiplerini kabullenmelidirler. Özellikle elma tipi vücuda sahip olan bireyler bel ve kalça ölçülerinin birbirine yakın olması nedeniyle kronik hastalık riskini daha fazla taşımaktadır" ifadesini kullandı.

SAĞLIK
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...