Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Yeni hükümetin diplomasi ajandası yoğun olacak

Yeni hükümetin diplomasi ajandası yoğun olacak

GÜNDEM Haberleri

Türkiye, seçimlerin ardından yeniden yoğun bir diplomasi trafiğine sahne olacak.

Buket Güven ANKARA
Seçim sebebiyle yoğun diplomasi gündemine bir süreliğine ara veren Türkiye, yeni hükümetin kurulmasının ardından bu gündemine geri dönecek. Türkiye'nin 64'üncü Hükümetinin önünde ekonomi, anayasa çalışmaları, işsizlik gibi konular öncelikli olacak. Ancak diplomasi de öncelikli konular arasında yer alacak. Seçim mitingleri nedeniyle duran ziyaretçi trafiği de 8 Haziran'dan hızlanacak. İşte yeni hükümeti bekleyen diplomasi gündemi:
KOMŞULARLA YENİ DÖNEM nbsp;
Yeni hükümetin önündeki en önemli gündem komşularla ilişkiler olacak. Mevcut yüksek düzeyli stratejik işbirliği konseyi toplantılarına ağırlık verilecek. Irak'la ilişkilerdeki mevcut seviye daha da yükseltilecek. Uluslararası toplumla müzakerelerde önemli yol olan İran'la yeni bir çerçeve geliştirilecek. Suriye'deki durum ve uygulamasında sıkıntıların yaşandığı eğit-donat programı değerlendirilecek.
KIBRIS'TA ÇÖZÜME nbsp;TAM DESTEK nbsp;
Kurulacak hükümetin en önemli başlıklarından biri de Kıbrıs'taki çözüm görüşmeleri olacak. KKTC'de Mustafa Akıncı'nın seçilmesi ile birlikte hız kazanan çözüm müzakerelerine destek sürdürülecek. Görüşmelerin seyrine göre garantör ülkelerin katılımı ile 5'li görüşmeler de gündeme gelebilecek.
TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ
Dış politikada en önemli başlıklardan biri de Türkiye-AB ilişkileri olacak. Uzun zamandır faslın açılmadığı müzakerelerdeki son durum yeni hükümet tarafından gözden geçirilecek. nbsp;Türkiye en son iki yıl önce "Bölgesel politika ve yapısal araçların koordinasyonu" faslını müzakerelere açmıştı. Söz konusu fasılla Haziran 2010'dan bu yana ilk kez ilerleme sağlanmıştı.
ABD VE RUSYA İLE İLİŞKİLER nbsp;
Yeni hükümet yine seçimler nedeniyle alt düzeyle yürütülen ABD ve Rusya ile ilişkilere de ivme kazandıracak. Her iki ülke ile de üst düzey resmi ziyaretlerin gerçekleştirilmesi için düğmeye basılacak. Türkiye G20 Zirvesi dolayısıyla her iki ülkenin devlet başkanını da Antalya'da ağırlama fırsatı bulacak. nbsp;


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...