Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Eski Türkiye alışkanlığı nüksetti

Eski Türkiye alışkanlığı nüksetti

GÜNDEM Haberleri

AK Parti, 10'uncu seçimden de birinci parti çıktı. Ancak HDP'nin yüzde 10 seçim barajını geçmesi sebebiyle tek başına iktidar başarısını elde edemedi

Oğuzhan Şahin, Yücel Kayaoğlu, İsmail Sonsuz, Buket Güven, Raşit Aydoğan, Damla Peker, Ebru Karatosun, Osman Çobanoğlu nbsp;
Türkiye önemli bir seçimi daha geride bıraktı. 2002 yılında tek başına iktidara gelen AK Parti, girdiği 10. seçimde de rakiplerine büyük fark atarak ipi göğüsledi. AK Parti 41 oy oranıyla 257, CHP 25.1 oy oranıyla 132, MHP 16.5 oy oranıyla 81, HDP ise 12.9 oy oranıyla 79 milletvekili çıkardı. AK Parti'nin zafere rağmen tek başına iktidar için gerekli olan 276 milletvekili sayısına ulaşamaması "Bundan sonra ne olacak?" sorusunu akıllara getirdi. CHP ve HDP, koalisyon için AK Parti'ye kapıları kapattı. Buna göre, Ankara'yı bekleyen muhtemel senaryo şöyle:
Geçici sonuçlar açıklandıktan sonra, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan en fazla oy alan Başbakan Ahmet Davutoğlu'na hükümeti kurma görevi verecek. Davutoğlu, CHP, MHP veya HDP ile koalisyon görüşmelerine başlayacak. Bu durumda Davutoğlu, Meclis'te dışarıdan destek arayabilir. Başka bir partinin destek vermesi durumunda, AK Parti azınlık hükümeti olarak göreve başlar, erken seçim kararı alarak ülkeyi seçime götürür. Yani Davutoğlu'nun başkanlığındaki 63. hükümet seçime kadar görev yapar.
İttifak arayışlarından sonuç çıkmazsa, Erdoğan bu kez en fazla oy alan ikinci parti olan CHP'ye hükümeti kurma görevi verecek. Bu kez CHP koalisyon görüşmelerine başlayacak. Aynı şekilde bu görüşmelerden de sonuç çıkmazsa, büyük ihtimalle Türkiye yeni bir seçime gidecek. Anayasa'nın 116'ıncı maddesine göre, 45 gün içinde hükümet kurulamazsa Cumhurbaşkanı seçimlerin yenilenmesine karar verebiliyor. Bir başka ihtimal ise CHP, MHP ve HDP'nin koalisyon kurması. Ancak MHP'nin böyle bir ittifakta yer almayacağına kesin gözüyle bakılıyor.
Eski Türkiye alışkanlığı nüksetti
AK PARTİ
En büyük oy nbsp;
kaybı Van ve nbsp;
Diyarbakır'da
AK Parti, 2002'den beri girdiği seçimlerde ilk defa istediği başarıyı yakalayamadı. Türkiye genelinde birinci parti çıkmasına rağmen, başta Doğu ve Güneydoğu olmak üzere birçok ilde oy kaybına uğradı. 4 ilde hiç milletvekili çıkaramadı, en fazla oy kaybını ise Diyarbakır ve Van'da yaşadı. İstanbul'da 46 olan milletvekili sayısı 39'a, İzmir'de 11 olan milletvekili sayısı 7'ye düştü. Ankara'da 16 olan sandalye sayısını korumayı başardı. nbsp;Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Ali Özkaya ile danışmanlarından Ali İhsan Arslan ve Aydın Ünal Meclis'e girdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak da AK Parti'den Meclis'e giren isimler arasında yer aldı. nbsp;
54 İLDE BİRİNCİ
AK Parti, 81 ilin 55'inde ipi göğüsledi. Çankırı, Düzce, Karaman ve Erdoğan'ın memleketi Rize'de bütün milletvekillerini kazandı. Mevcut milletvekillerinden Bünyamin Özbek, İsmail Kaşdemir, Nurcan Dalbudak, Oya Eronat, nbsp;Mehmet Geldi, Feramuz Üstün, Osman Boyraz, Oktay Saral, Ahmet Baha Öğütken, İsmail Tamer, Gönül Bekin Şahkulubey, Ebubekir Gizligider, Mehmet Akyürek ve Özcan Ulupınar tekrar seçilemedi. nbsp;
URFA'DA KAYIP nbsp;
AK Parti Diyarbakır'da sahip olduğu 6 milletvekillinden sadece 1'ini korudu. Oy oranını da 2011'e göre; yüzde 32'den yüzde 14'e düşürdü. Bingöl yerine Diyarbakır'dan aday gösterilen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Meclis'e girdi. İkinci sırada yer alan eski bakanlardan Salim Ensarioğlu seçilemedi. Van'da 4 olan milletvekili sayısı 1'e düştü. 2011'de yüzde 40 olan oy oranı 19.6'ya geriledi. Bitlis'te de yine eski ANAP'lı bakanlardan Edip Safter Gaydalı Meclis'e girme şansını kaybetti. Şanlıurfa'da ise, 10 olan milletvekili sayısı 7'ye düştü.
3 İLDE SIFIR nbsp;
AK Parti; Hakkari, Iğdır, Şırnak ve Tunceli'den milletvekili çıkarmayı başaramadı. En düşük oy alınan şehirler; yüzde 8.7 ile Şırnak, yüzde 8.9 ile Hakkari. İzmir'de AK Parti'den aday gösterilen sosyal demokrat kökenli Avrupa Parlamentosu eski milletvekili Ozan Ceyhun ile eski CHP'li Savcı Sayan seçilemedi.
KONYA ŞAŞIRTI
Başbakan Davutoğlu'nun seçim bölgesi olan Konya'da 11 olan milletvekili sayısı korundu. Oy oranı 2011'e göre yüzde 69.6'dan 65.4'e düştü.

GURBETÇİLER AK PARTİ DEDİ
Yurt dışı temsilciliklerde ve gümrüklerde 1 milyondan fazla oy kullanıldı. Sandıkların yüzde 70 civarının açıldığı saat 22 itibariyle sıralama AK Parti, HDP, CHP, MHP şeklinde oldu. Gurbetçi seçmenlerin 190 bini AK Parti, 85 bini HDP, 72 bini CHP, 36 bini ise nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; MHP'yi tercih etti. Buna göre, oranlar ise AK Parti % 48, CHP % 25.82, HDP % 11.35, MHP % 10.18 şeklinde dağıldı.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...