Koalisyon faturası

Koalisyon faturası

Ekonomi Haberleri

Son seçimin ortaya çıkardığı belirsizlik dövizi yeni rekora taşıdı. Şirket borçları bir günde 20 milyar TL yükseldi. Borsanın değeri de 35 milyar TL eridi

Seçim sonuçlarının 13 yıl aradan sonra koalisyona işaret etmesi, istikrar ortamına alışan piyasada sert tepkiyle karşılandı. Yeni kurulacak hükümete ilişkin belirsizlik dövizde yeni rekorları getirdi, borsada çöküşe sebep oldu. Pazar akşamı ilk sonuçların belli olmasıyla birlikte uluslararası piyasalarda 2.78'e kadar yükselen dolar, dün 2.81 ile tarihî rekor kırdı. Akşam saatlerinde ise yeniden 2.75'e doğru çekildi. Avro da 3.09 sınırına dayandı. Borsa ise seçim sonrası ilk işlem gününe yaklaşık yüzde 8.5 düşüşle başladı. En düşük 75.268'i gören borsa, daha sonra gelen tepki alımlarıyla 77 binin üzerinde tutunmaya çalıştı. Özellikle bankacılık ve emlak sektörü hisselerinde yaşanan değer kayıpları dikkat çekti. Şirketlerin toplam piyasa değeri cuma günü yaklaşık 617 milyar lira olarak hesaplanmıştı. Dünkü kayıplarla birlikte Borsa İstanbul, yaklaşık 35 milyar TL değer kaybetti.
"MERKEZ" DEVREDE
Yaşanan dalgalanmanın ardından devreye giren Merkez Bankası, döviz depo faiz oranlarını düşürdü. Yapılan açıklamada, "Yakın dönemde gözlenen küresel ve yerel gelişmeler sebebiyle bankaların TCMB'den alabilecekleri bir hafta vadeli döviz depo faiz oranlarının 9 Haziran 2015 tarihinden itibaren ABD doları için yüzde 4'den yüzde 3.5'e, avro için yüzde 2'den yüzde 1.5'e indirilmesine karar verilmiştir" denildi.
ŞİMŞEK: TEPKİ NORMAL
Seçim sonuçlarına ilişkin ilk değerlendirmesini yapan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Piyasanın tepkisinde sürpriz yok. Siyasi risk primi fiyatlanmaya başlanacak. Hiçbir koalisyon hükümeti tek parti hükümeti kadar reformist olamaz" diye konuştu. İş çevreleri için "sermaye" kadar hayati olan "istikrar" ortamının yara alması, "öngörülebilirlik" bakımından şirketler için de büyük handikapları beraberinde getirdi.
PETKİM'İN SATIŞI DURDU
SOCAR Türkiye, Petkim'de sahip olduğu payların satış işleminden vazgeçti. Yapılan açıklamada, "Toplam 16 milyon lira nominal değerli payların yurtdışında mukim alıcı BCM Global Fund Ltd. şirketine toptan satışı, piyasalarda meydana gelen belirsizlik sebebiyle ve tarafların isteğiyle karşılıklı olarak iptal edildi. Önümüzdeki dönemde oluşacak gelişmeler ışığında konu tekrar değerlendirilecek" ifadelerine yer verildi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...