İş dünyası, Siyasi partilere net mesaj verdi

İş dünyası, Siyasi partilere net mesaj verdi

Ekonomi Haberleri

İş dünyasını temsil eden sivil toplum kuruluşları, Gündem hemen ekonomiye dönmeli. Kazanımlar korunmalı. Başlanan dev projeler bitmeli dileğinde birleşti

Seçim sonuçları tek parti iktidarını imkânsız hâle getirdi. Sonuçların açıklanmasının ardından ortaya çıkan tablo, koalisyon dönemlerini hatırlayan tüm kesimleri endişelendirse de umutlu ve birleştirici mesajlar öne çıktı. nbsp;
Sonuçların ortaya çıkmasının ardından ilk tepki bankalar arası piyasalarda döviz kurunun yükselmesi olarak ortaya çıktı. Ardından yine gecelik faizler çift haneye yükseldi. Piyasa seçimlerin ardından ilk günü böyle yorumlarken, iş dünyası hemen ekonomiye odaklanılması gerektiğine işaret etti. Kelimeler değişse de bütün iş adamları, geçtiğimiz 13 yılda sağlanan istikrarın devamının şart olduğunu vurguladı. "Daha önce başlanmış projeler hızla bitirilmeli, planlananlar vakit geçirmeden hayata geçirilmeli, büyüme hızlandırılmalı" ifadesini kullanan iş dünyası temsilcileri, yatırımların ve reformların devamı noktasında bütün siyasi partilere görev düştüğünü de dile getirdi. nbsp;
Türkiye'nin büyümesinde önemli katkısı bulunan ihracatçıları temsilen açıklama yapan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Sandık önümüzden kalktı ve meydan yarışı bitti. Şimdi bir masa etrafında toplanma ve ortak akıl geliştirme zamanı. Artık seçim döneminin tartışma atmosferinden hemen çıkmak ve yüzümüzü Türkiye ekonomisine ve kalkınmasına çevirmek zorundayız" dedi.
2023 HEDEFİNDEN DÖNÜŞ YOK
Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yıldönümü olan 2023'e dair hedefleri hatırlatan Büyükekşi, "2023'te 500 milyar dolar ihracat hedefimiz var. Bu hedefe yönelik 2023 ihracat stratejimiz ise bir devlet stratejisi haline gelmiş durumda. İhracatta ileri teknoloji ürünlerinin payını yüzde 15'in üzerine ve Ar-Ge harcamalarının GSMH'ye oranını yüzde 3'e çıkarma hedeflerine odaklanmak durumundayız" dedi. Büyükekşi, hükümetin bir an önce kurularak ekonomik istikrara odaklanması gerektiğini, ekonomik görünümün negatif etkilenmemesi, piyasadaki oynaklığın ekonomiye zarar vermemesi için adımların bir an önce atılması gerektiğini ifade etti.
İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar da "İş dünyası olarak ülkemizin elde ettiği kazanımların ve istikrarın sürdürülmesi en büyük beklentimizdir" dedi.
Başlanmış projeler nbsp;bitmeli planlananlar başlatılmalı
İş dünyasının en önemli endişelerinden biri de başlanan projelerin duraklaması ihtimali oldu. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, "İş dünyası olarak yeni dönem için Türkiye'nin bugüne kadar elde etmiş olduğu kazanımları devam ettirecek, başlanmış projeleri neticelendirecek, planlanan projelere başlayacak, uzun vadeli hedeflerle uyumlu bir hükümetin oluşarak göreve başlamasını umut ediyoruz" dedi. Türkiye'nin bilhassa bölgesel risklerin ortaya çıkardığı büyük meydan okumaları göğüslemek ve toplumsal sorunları çözmek için seçilen yeni parlamento içinde çözümler üretmek ve ekonomi gündemine odaklanmak zorunda olduğunu söyleyen Vardan, "Komşu coğrafyalarımızda, özelikle kuzeyimizde ve güneyimizde çok büyük istikrarsızlık alanları varken, ülke içinde ayrı bir istikrarsız duruma müsaade etmemeliyiz. Türkiye'nin kaybedecek vakti yoktur" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...