Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

'Fransa'daki istihbarat yasası hak ve özgürlükleri kısıtlayacak'

/ Kaynak: AA
'Fransa'daki istihbarat yasası hak ve özgürlükleri kısıtlayacak'

DÜNYA Haberleri  / AA

Bordeaux Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Bilişim Güvenliği Uzmanı Pellegrini: 'Yasa kişisel hak ve özgürlüklerin kısıtlanması anlamına gelecek'

Fransa'da Ulusal Meclis'te kabul edildikten sonra bugün Senato'da oylamaya sunulacak yeni istihbarat yasa tasarısının içerdiği yöntemler, uzmanlar tarafından özel hayata müdahale ve ifade özgürlüğüne tehdit olarak görülüyor.
Bordeaux Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Bilişim Güvenliği Uzmanı François Pellegrini, AA muhabirine konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.
Pellegrini, "Senatoya sunulan istihbarat yasası istihbarat toplama yöntemlerini meşrulaştırmayı amaçlıyor. Yasa kişisel hak ve özgürlüklerin kısıtlanması anlamına gelecek" dedi.
Fransa'da 2014 yılında çıkarılan ve terör propagandası yapan internet sitelerine erişimin engellenmesini sağlayan yasayı hatırlatan Pellegrini, yeni yasayla amaçlananın ise bundan tamamıyla farklı olduğunu söyledi. Yeni yasada terör örgütlerini takip amacıyla kullanılacağı bildirilen yöntemlerin aynı zamanda kitlesel bir gözetlemenin önünü açacağını vurgulayan Pellegrini, takip yöntemlerinin bireylerin özel hayatını tehdit ettiğini kaydetti.
Pellegrini, "Diğer taraftan, yeni yasayla kitlesel gözetleme cihazlarının özel hayata müdahale edecek derecede kullanılması vatandaşların davranışını değiştirebilir. İnsanlar otosansür yapmaya başlayacaktır" diye konuştu.
- "Kitleler gelişigüzel dinlenebilecek"
Bazı kitlesel gözetleme araçları ile ilgili bilgi aktaran Pellegrini, "Mesela yasa 'IMSI catcher' olarak adlandırılan ve mobil telefon görüşme trafiğinin takibini sağlayan cihazların kullanımına izin veriyor" dedi.
Telefon sinyallerini algılayan "IMSI catcher" cihazları vasıtasıyla alınan kayıtların, toplum adına sorumluluk taşıyan kişilerin korunmasının önünde de büyük engel teşkil edeceğini vurgulayan Pellegrini, şöyle devam etti:
"Öngörülen cihazlar bulundukları bölgedeki bütün aramaları tespit eden gizli bir istasyon gibi çalışıyor. Böylece kitleler gelişigüzel dinlenebilecek. Cep telefonu görüşmeleri kayıtlarının rastgele toplanması yasal olarak korunan avukat, yargıç ve gazeteci birçok kişiye de zarar verebilir."
- "Casus yazılımları anti-demokratik rejimler kullanıyor"
Pellegrini yasa kapsamında kullanılması planlanan casus yazılımların da kişisel verilerin güvenliğini tehdit edeceğini belirterek, "Casus yazılımların bilgisayar ve telefonlara kurulumu çok kolay. Bu yazılımlar konuya merakı olan kişiler, suç şebekeleri ve anti-demokratik rejimler tarafından kullanılabiliyor. Yazılımlar kişilerin bilgisayarlarına kaydettikleri her türlü girdiyi kayıt altına alabiliyor" şeklinde konuştu.
Fransa Meclisi, terörle mücadele kapsamında istihbarat tedbirlerinin arttırılmasını öngören yeni istihbarat yasa tasarısını 5 Mayıs'ta genel kurulda yapılan oylamayla 86'ya karşı 438 oyla kabul etmişti. Yasa tasarısı görüşülmek üzere Senato'ya gönderilmişti.
Avrupa Konseyi İnsan Hakları Temsilcisi Nils Muiznieks ise Fransa Senatosu'na yaptığı çağrıda, istihbarat yasa tasarısında "hukuk devleti ve temel hakları koruma adına" gerekli değişikliklerin yapılmasını istemişti.
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın da basın özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle karşı olduğu tasarıyla ilgili Fransız senatörlere bir mektup gönderen Muiznieks, terörle mücadele ederken temel insan haklarının ihlal edilmemesini ve hukuk devleti ilkesinin garanti altına alınmasını istemişti.
İstihbarat yasa tasarısı iletişimin izlenmesi ile ilgili pek çok teknik imkanın Fransız istihbarat servisi tarafından kullanılabilmesinin önünü açıyor.
Tasarı Fransa Senatosu'nda kabul edilirse, 15 gün içinde Cumhurbaşkanı François Hollande tarafından onaylanmasının ardından Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek.
Paris'te 7 Ocak'ta Charlie Hebdo dergisine saldırıyla başlayan ve devamındaki üç gün içinde düzenlenen üç ayrı terör saldırısında 17 kişi hayatını kaybetmiş, polisin operasyonlarında saldırıları düzenleyenler ölü ele geçirilmişti. Saldırıların ardından ülkedeki güvenlik önlemleri en üst düzeye çıkarılmış ve ek yasal değişiklikler gündeme gelmişti.


DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...