Burundi'de hükümet uzlaşmaya hazır

/ Kaynak: AA
Burundi'de hükümet uzlaşmaya hazır

DÜNYA Haberleri  / AA

Burundi hükümeti, Pierre Nkurunziza'nın 3. kez devlet başkanı seçimine adaylığı dışında her konuyu görüşmeye hazır olduğunu bildirdi.

Hükümet Sözcüsü Philippe Nzobonariba, devlet televizyonunda yayımlanan açıklamasında, Nkurunziza'nın adaylığına değinerek "Bu ulusal egemenliği kapsayan bir konu. Dost ülkelerin tavsiyelerine kulak veririz ancak Devlet Başkanı Nkurunziza'nın adaylığını onaylayan yasalarımıza da saygı duymalıyız" ifadelerini kullandı.
Ayrıca Nzobonariba, halkı sokağa çağıran muhalefet ve sivil toplum kuruluşlarını uyararak "Hükümet, gösterilerde yaralananların tedavi masraflarını karşılayacak ancak gösterilere bir daha katılmalarını istemiyor" dedi.
Seçimlerin finansmanına destek olmaları için daha önce halka yaptığı çağrıyı yineleyen sözcü, Ulusal ve Bağımsız Seçim Komisyonu'nun (CENI) açıkladığı seçim takvimine uyulacağını da ifade etti.
Yetkililer, geçen ay yerel seçimi finanse etmek amacıyla açılan hesaba para yatırmaları konusunda vatandaşlarından destek talep etmişti.
CENI Başkanı Claver Ndayicariye, yerel seçimlerin 26 Haziran'da, devlet başkanı seçiminin 13 Temmuz'da, senato seçimlerinin ise 24 Temmuz'da düzenlenmesinin planlandığını belirtmişti.
Öte yandan 16 muhalefet partisinden yapılan ortak açıklamada, Pierre Nkurunziza'nin 3. kez devlet başkanı seçimine aday olmasına karşı çıktıkları ve bu konuda uzlaşmayacakları vurgulanarak ancak seçim sorununu çözmek amacıyla hükümetin ve sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu ulusal diyalog sürecine katılacakları kaydedildi.
Tanzanya'nın Darüsselam kentinde geçen ay Burundi'deki siyasi krizin ele alındığı zirveden sonra İktidardaki Demokrasi Kuvvetleri Savunma Ulusal Konseyi Partisi'nin (CNDD FDD) Başkanı Pascal Nyabenda, Doğu Afrika ülkelerinin devlet başkanlarının yerel seçimlerin en az 1 ay ertelenmesi, protesto gösterileri düzenleyen gençlerin silahlarını acilen bırakması ve Burundili mültecilerin ülkesine dönmesi için gerekli koşulların sağlanmasına ilişkin taleplerinin kabul edildiğini açıklamıştı.
Burundi'de Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın, 25 Nisan'da devlet başkanı seçimi için 3. kez adaylığını açıklamasından bir gün sonra başlayan protesto gösterilerinde 47 kişi yaşamını yitirdi.
Gösteriler sırasında yüzlerce kişi yaralandı, çok sayıda kişi gözaltına alındı.
Siyasi kriz nedeniyle bu ay yapılması planlanan yerel ve devlet başkanı seçimleri ertelenmişti.
Yerel seçimlerin 26 Haziran'da, devlet başkanı seçiminin 13 Temmuz'da, senato seçimlerinin de 24 Temmuz'da yapılması öngörülüyor.
Daha önce yerel seçimlerin 5 Haziran'da, devlet başkanı seçiminin 26 Haziran'da, senato seçimlerinin de 17 Temmuz'da yapılması planlanıyordu.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...