Cindoruk'tan Erdoğan'a 'partinin başına geç' tavsiyesi

/ Kaynak: DHA
Cindoruk'tan Erdoğan'a 'partinin başına geç' tavsiyesi

GÜNDEM Haberleri  / DHA

TBMM 17'nci Dönem Başkanı Hüsamettin Cindoruk'tan Erdoğan'a siyasete dönüp, partisinin başına geçmesi tavsiyesinde bulundu.

Türk siyasetinin unutulmaz isimlerinden TBMM 17'nci Dönem Başkanı Hüsamettin Cindoruk, 7 Haziran'daki genel seçimlerle ilgili yaptığı değerlendirmede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a siyasete dönüp, partisinin başına geçmesi tavsiyesinde bulundu.

Cindoruk; "AK Parti'nin aldığı oylar Anayasayı değiştirebilecek bir çoğunlukta olsaydı, Cumhuriyetin niteliklerini değiştiren bir başkanlık sistemi ortaya çıkacaktı" dedi.

Geçmişte Doğru Yol ve Demokrat Türkiye Partisi'nde genel başkanlık görevlerinde bulunan, TBMM 17'nci Dönem Başkanı Hüsamettin Cindoruk, yaz tatilini geçirdiği Balıkesir'in Ayvalık ilçesindeki yazlığında 7 Haziran genel seçimleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Seçim sürecinde katılaşan bir iktidar-muhalefet cepheleşmesi olduğunu belirten Cindoruk, "Bir rejim değişikliği teklif etti Cumhurbaşkanı. Buna iktidar partisi de destek verdi. Eğer 7 Haziran Pazar günü yapılan genel seçim onların istedikleri gibi anayasayı değiştirebilecek bir çoğunlukla olsaydı, Cumhuriyetin niteliklerini değiştiren bir başkanlık sistemi ortaya çıkacaktı. Bu bir ara rejimdi. Bu seçimlerde seçmen bunu önlemiştir" dedi.

Seçimi muhalefet partileri kazanmış sayılması gerektiğini ifade eden Cindoruk, "Seçim mesaj vermez aynı zamanda sonuç verir. Bu sonuçları değerlendirmek gerekiyor. Ortak noktalarla partiler birleşirlerse bir koalisyon ortaya çıkar, isteyen parti koalisyona girer, isteyen parti de koalisyonu dışarıdan destekler" dedi.

"ERKEN SEÇİM LAFININ ŞİMDİDEN TELAFFUZ ETMEK YANLIŞ OLUR"

Mevcut siyasi tabloda kurulacak hükümete kendisinin 'Meclis Hükümeti' diyebileceğini belirten Hüsamettin Cindoruk, "Parlamenter rejimde, devleti yönetecek olan bir hükümet modelidir. Ben erken seçim lafının şimdiden ortaya çıkmasını doğru bulmuyorum. Erken seçim caydırıcı olur. Hükümet icraatları bürokrasiye yansımaz. Erken seçim, ufukta olan demokratik bir çözümdür. Ama bunu şimdiden telaffuz etmek yanlış olur. Meclis Hükümeti derken, partilerin meclis dışından talimat almamaları gerekiyor. Bunun içerisine İmralı da dahildir" ifadelerini kullandı.

"HDP'NİN DIŞARIDAN GELECEK BİR BAŞKA SESE İHTİYACI YOKTUR"

7 Haziran'daki seçimler ve öncesinde HDP'nin rüştünü ispat ettiğini vurgulayan Cindoruk, "Bana göre HDP'nin dışarıdan gelecek bir başka sese ihtiyacı yoktur. HDP milli bir parti vasfı kazanmalı ve kendi başına kararlar verebilmelidir. Vatandaşlar HDP hareketine, onun arkasındaki harekete, Kürt kardeşlerimize bir barış çubuğu uzatmıştır. Düşünebiliyor musunuz? HDP Hakkari'de de oy almıştır, Türkiye'mizin bir diğer ucundaki Cunda Adası'ndan da oy almıştır. Demek ki, HDP'nin Türkiye Partisi olma iddiaları, talepleri hatta kararları doğru bulunmuştur" dedi.

"SEÇİM BARAJI HEMEN DÜŞÜRÜLMELİDİR"

Mevcut siyasi tablo karşısında öncelikli yapılacak iki şeyin olduğunu kaydeden Cindoruk, şunları söyledi:

"Bunlardan bir tanesi barajı hemen düşürmektir. Bu bir dakikalık bir iştir. Meclis toplandıktan sonra 2 maddelik bir kanunla seçim barajı düşürülebilir"

Cindoruk, açıklamalarına söyle devam etti:

"Bu seçimde, bir başbakan var. Ama bir cumhurbaşkanı var hem başbakan hem de Cumhurbaşkanlığı yapıyor. Bunu görmezlikten gelirsek, Türkiye'de demokrasinin geleceğinde sıkıntılar yaşarız. Türk ekonomisinde AK Parti'nin başarıları var. Buna saygı duyuyorum. Ama bu başarıları, onların rejimi değiştirebilmeleri için bir güç ve gerekçe olmamalıdır. Türk halkı rejimin değişmesini istemiyor. Bizim, 'Büyük Türkiye'miz var. 'Eski Türkiye'miz var. Bunun içinde AK Parti de var."

"YOLSUZLUKLARLA MÜCADELE EDEN BİR DEVLET BAKANLIĞI KURULMALI"

Hukuka aykırı davranışlarımızı, bugünkü demokratik düzen içinde çözmemiz gerektiğini de ifade eden Cindoruk, "Yeni kurulacak olan kabinede, geçmişte, biz 1991 yılında bunu yaptık. Yolsuzluklarla mücadele eden bir devlet bakanlığı kurduk. Bu sistem hemen getirilmeli ve kabinede böyle bir bakanlık oluşturulmalıdır" dedi.

Erdoğan'a siyasete dönüp, partisinin başına geçmesi tavsiyesinde de bulunan Cindoruk, "Açıkçası Cumhurbaşkanlığı'nın Çankaya'ya taşınması gerekir. Beyaz Saray nasıl ki, 200 yıldan bu yana Amerika'nın simgesiyse, Çankaya Köşkü de Cumhurbaşkanı ve Cumhuriyetimizin simgesi olarak devam etmelidir. O yaptığı sarayı da başbakanlıkta ya da başka bir alanda kullanabilir. Ama mutlaka tekrar Çankaya'da Cumhurbaşkanlığı kurumunu kuralım" dedi.

GÜNDEM
Kaynak: DHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...