Türkiye'nin patentini KOBİ'ler aldı

Türkiye'nin patentini KOBİ'ler  aldı

Ekonomi Haberleri

Sanayileşme ve KOBİ sayısı arttıkça patent sayısı da artıyor.

Patent başvuru sayısı geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 7 artarak 4 bin 857 olurken, en fazla başvuru Türkiye'de en çok sanayi ve KOBİ'nin bulunduğu Marmara bölgesinden geldi. 5 il ise patent konusunda sıfır çekti. Türkiye'nin patent haritasında en yakın rakibini neredeyse 3'e katlayan Marmara Bölgesi, 2 bin 883 patent başvurusuyla hem geçen seneki rekorunu kırarak hem de diğer bölgelerin önüne geçerek, birinci oldu. Marmara Bölgesi'ni hemen ardından başvurusunu arttıran İç Anadolu bölgesi bin 12 patent başvuruyla ikinci; 428 başvuruyla da Ege Bölgesi üçüncü oldu. Akdeniz Bölgesi'nin 2013 yılında toplamda 218 olan başvuru sayısı 2014 yılında gerileyerek 182 patent başvurusunda kaldı. Akdeniz sayısal bazda gerilese de yerini korudu ve dördüncü oldu. Karadeniz Bölgesi 175 başvuruyla beşinci, Güneydoğu Anadolu Bölgesi 130 başvuruyla altıncı sırada yer aldı. Bir yılda 100 patent sayısını aşamayan tek il ise Doğu Anadolu Bölgesi ise toplamda yaptığı 49 patent başvurusuyla yedinci sırada yer aldı. Bölgeler arasında geçtiğimiz yıla oranla Akdeniz ve Doğu Anadolu Bölgeleri düşüş yaşadı.
TPE'nin yayınladığı verilerde patent sayısı yüksek illerin, sanayileşme, KOBİ ve üniversite sayılarının yüksek olduğu belirlendi. Üniversite sayısının yüksek olduğu, ticaretin beşiği olarak da anılan İstanbul'un geçtiğimiz yıla oranla başvuru sayılarında yüzde 10'luk bir artış oldu ve İstanbul 2 bin 104 başvuruyla birinci oldu. İstanbul'un hemen ardından 596 başvuruyla Ankara ve 316 başvuruyla Bursa takip etti. Ankara'nın başvuru sayıları da 2013 yılına oranla yükselirken, Bursa'nın başvuru sayısı yerinde saydı. 2013 yılında hiç patent başvurusunda bulunmayan illerin toplamı 2014'te yarıya yarıya düşerken, 10 başvurunun altında kalan illerin sayısı da 45 olarak belirlendi. Geçtiğimiz sene sıfır çeken illerin başında gelen Mardin, Muş, Ardahan 1'er; Siirt ve Şırnak 2'şey; Sinop ise 3 patent başvurusunda bulundu. TPE verilerine göre patent başvurusunda bulunmayan iller ise Ağrı, Bingöl, Tunceli, Bartın, Iğdır oldu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...