ABD'den 'demokrasi' bahaneydi itirafı

ABD'den 'demokrasi' bahaneydi itirafı

DÜNYA Haberleri

2003'te Irak'a 'demokrasi götüreceğiz' bahaneleriyle işgal edilen Irak'a o kadar iyi niyetlerle girilmediği ABD tarafından itiraf edildi.

The Times'a konuşan Rumsfeld, kabinesinde 2001-2006 yıllarında savunma bakanı olarak görev yaptığı eski ABD Başkanı oğul Bush'un Irak politikasına eleştiri getirdi. ABD'nin demokrasisinin diğer ülkeler için her daim uygun olmayabileceğine işaret eden Rumsfeld, "Demokrasi örneğimizin diğer ülkeler için her zaman uygun olduğunu düşünenlerden değilim. Irak'ta demokrasi oluşturabileceğimiz fikri bana gerçekçi görünmemişti. Bununla ilgili sözleri ilk duyduğumda kaygı duymuştum" ifadesini kullandı.
Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in tasfiye edilme kararını savunan Rumsfeld, Libya Devlet Başkanı Muammer Kaddafi'nin ortadan kaldırılmasının ise yanlış olduğunu, bunun bölgeyi istikrarsızlığa ittiğini dile getirdi.
Rumsfeld, DAEŞ gibi terör örgütlerinin halifelik ilan ederek ulus devlet sistemlerinin yerini almasından endişe duyduğunu ve NATO ile Birleşmiş Milletler'in aşırılık yanlılarının yaydığı tehditle mücadelede donanımsız olduğunu da ifade etti.
Irak'ın 2003'teki işgalinin en büyük destekçilerinden biri olan Rumsfeld, Bush sonrasında başkanlığa gelen Barack Obama'nın Irak politikasını da eleştiriyordu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...