Bu para yüzünden iki ülke arasında savaş çıktı!

Bu para yüzünden iki ülke arasında savaş çıktı!

Ekonomi Haberleri

Fransa ile Belçika arasında II. Waterloo Savaşı çıktı.

Milliyet Gazetesi'nin haberine göre Napolyon'un bozguna uğradığı Waterloo Savaşı için Belçika 2 euro'luk hatıra para basmak istedi. Fransa engelledi. Belçika baskıyı kendi topraklarında tedavüle çıkacak 2.5 euro'luk basarak aştı Avrupa'da II. Waterloo Savaşı çıktı... Çarpışma, 200 yıl önceki Waterloo Savaşı gibi Fransa ile İngiltere - Prusya (Almanya) ittifakı arasında geçmiyor. Bu kez Fransa komşusu Belçika ile mücadele ediyor. Fransız askeri ve siyasi lideri Napolyon Bonapart'ın kaybettiği Waterloo Savaşı yüzünden Avrupa Birliği'nin 2 üyesi Fransa ve Belçika arasına kara kedi girdi. Bilindiği gibi Napolyon, 1815 yılında Brüksel yakınlarındaki Waterloo kasabasında önemli bir yenilgi almıştı.


2 EUROYU DAĞITTIRMADI
Avrupa tarihinin dönüm noktalarından biri olan bu savaş sonrası Fransız Devrimi'nden beri süre gelen çatışmalar durdu, barış, zenginlik ve teknolojik gelişim devri başladı. Savaş sonrası Fransa'nın gücü kesilirken, Prusya ve İngiltere'nin önü açıldı. Tarih sahnesinden silinen Napolyon'a da tekrar sürgün yolu gözüktü.
Belçika, kendi topraklarında geçen savaşın 200. yıldönümü anısına 2 euro'luk bir madeni para basmak istemişti. Ancak Fransa, Avrupa'nın birliği tartışılırken bu paranın gerilim oluşturacağı savunarak şiddetli biçimde karşı çıktı.


Hatta Fransız hükümeti, Belçika yönetimine bir mektup göndererek Waterloo'nun sıradan bir askeri çatışma olmadığını, kolektif bilinçte yeri olduğunu da dile getirdi.


Bu baskının ardından Belçika bastığı 2 euro'luk 180 bin parayı darphaneye geri gönderdi. Belçika, sonunda Fransa baskısından kurtulmanın yolunu buldu. Euro Bölgesi ülkeleri 1 euro, 2 euro gibi tüm birlikte tedavüle çıkan paraların dışında 'sıradışı' birimlerde para basma hakkına sahip. Belçika da bu yolu kullanarak Waterloo paralarını 2.5 euro olarak bastı.


ASLAN HÖYÜĞÜ
70 bin adet basılan 2.5 euro'lar Belçika sınırları içinde geçerli olacak. Ancak çoğunun koleksiyonlerler tarafından kapışılacağı tahmin ediliyor. 6 euro'ya satılan paraların üzerinde Waterloo savaş meydanına dikilen Aslan Höyüğü adlı anıtın resmi var.


FRANSA'YI KIZDIRMAK İÇİN PARA BASMIYORUZ
Belçika Maliye Bakanı Johan Van Overtveldt parayı Fransa'yı kızdırmak için basmadıklarını belirterek, "Eski tartışmaları alevlendirmeye çalışmıyoruz. Modern Avrupa'da ele alınması gereken daha önemli konular var. Ama yakın tarihte Waterloo kadar önemli savaş da yok" dedi. Savaşın anısına ayrıca 10 euro'luk gümüş paralar da çıkarılacak. Bu paralar ise 40 euro'dan satışa sunulacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...