BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Çölyak hastalarına ulaşılamıyor!

Çölyak hastalarına ulaşılamıyor!

Ege Çölyakla Yaşam Derneği Başkanı ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sema Aydoğdu, çölyak hastalığının, diğer gıda alerjilerinin 1-2 yılda geçmesine rağmen, ömür boyu süren tek gıda alerjisi olduğunu söyledi.



BURSA - Ege Çölyakla Yaşam Derneği Başkanı ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sema Aydoğdu, çölyak hastalığının, diğer gıda alerjilerinin 1-2 yılda geçmesine rağmen, ömür boyu süren tek gıda alerjisi olduğunu söyledi. Bu hastalığa sahip olanlarda, buğday, arpa, çavdar ve yulaftaki bitkisel protein glutenin, alerji yaptığını belirten Aydoğdu, alerji sonucu ince bağırsağın sindirim ve emilim fonksiyonunun bozulduğunu kaydetti. İlk belirti ishal Türkiye’de tahmini olarak 500-700 bin çölyak hastası bulunmasına rağmen en iyimser tahminle bunlardan sadece 10 binine ulaşılabildiğini ifade eden Aydoğdu, şöyle konuştu: “Hastalığın başlıca belirtileri, ishal, karın şişliği ve çok hızlı zayıflama. 0-5 yaş grubu çocuklar, ishal yakınmasıyla doktora getiriliyor. Israrlı demir tedavisine rağmen devam eden kansızlık, en önemli belirtilerinden biri. Eklem ağrıları olabilir, bir türlü geçmeyen ağız içi yaraları, genç çocukların büluğa ermesinde gecikme, karaciğer hastalığı, cilt dökülmeleri de... Bir türlü geçmeyen ve adı konamamış her türlü yakınmada, çölyak hastalığı düşünülmeli.” Yetişkin hastaların tamamına yakınında ise kemik erimesi gözlendiğine dikkati çeken Aydoğdu, “Bunun, menopozdaki kemik erimesiyle karıştırılmaması lazım” dedi. Her an çıkabilir Aydoğdu, ‘çölyak’ın, bir çocukluk hastalığı olmadığına işaret ederek, çölyaklı kişilerin, hastalığa genetik yatkınlıkla doğduklarını dile getirdi. Şu ana kadar hastalıkla ilgili tek problemli genin bulunamadığını belirten Aydoğdu, “Çok fazla problemli gen var. Öyle bir an geliyor ki, tetikleyen bir mekanizmayla genetik yatkınlık hastalığa dönüşüyor. Fakat bunun ne zaman olacağı belli değil. Literatürde 80 yaşında bu hastalığın ortaya çıktığı bir kişi kaydedilmiş. Hastalık, hayatın herhangi bir döneminde, herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir” diye konuştu. Hastalığın Türkiye’de yeterince bilinmediğini ifade eden Aydoğdu, bu sebeple glutensiz ürünlerin şimdilik İstanbul, Ankara ve İzmir’de satıldığını kaydetti. Çölyak hastalarının, diyete kesinlikle uyması gerektiğini vurgulayan Aydoğdu, diyete uymayanlarda mide ve bağırsak kanseri, troid bezi ve şeker hastalığıyla ilgili problemlerin ortaya çıkabileceğini söyledi.
 
 
  • Piyasalar

    Fark %
  • 98027
    % 0.96
  • 5.7068
    % -0.46
  • 6.4052
    % -0.76
  • 7.0868
    % -0.93
  • 258.743
    % -0.4
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT