Davutoğlu: Milletimiz için koalisyona varız

Davutoğlu: Milletimiz için koalisyona varız

GÜNDEM Haberleri

Başbakan, "Milletimiz için en iyisi koalisyonsa onu yaparız. Kırmızı çizgilerimizden çok siyasi ve ahlaki ilkelerimiz var.' dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 7 Haziran seçimlerinin ardından ortaya çıkan tablonun koalisyona işaret ettiğini belirterek AK Parti olarak gerekenin yapılacağını açıkladı. nbsp;
TRT'nin canlı yayınına katılan Davutoğlu, özetle şunları söyledi:
-AK Parti, 7 cephenin saldırısı altında önemli başarı elde etti. Bu noktada Türkiye'nin hükümet kurma sorumluluğunu da millet AK Parti'ye vermiştir. Türkiye'nin çıkarları ne gerektiriyorsa onu yapacağız.
-Siyasi partiler haritaya bakmalı. Tek partili iktidar olmaması karşısında zil takıp oynayanlar düşünmeli. Türkiye'nin her yerinde hâlâ var olan parti AK Parti'dir. Yüzde 41 bir başarıdır, bu anlamda kimse kendi yenilgisinden başarı çıkarmaması lazım. Yani 'yüzde 26'da istifa ederim' diyen Kılıçdaroğlu yüzde 25 ile zafer ilan ederse, başkasının başarısından kendisine hisse çıkartıyor demektir.
-Kaotik bir tabloya izin vermeyiz. Bu ülke bizim. 12 yıllık kazanımları biz temin ettik. Bu kazanımların hiçbirisinin kaybolmasına izin vermeyiz.
-'Koalisyon iyi değil' dedik. Ama halk dedi ki 'Tamam sen böyle diyorsun ama benim tercihim koalisyondur.' Şimdi biz de 'Senin tercihin yanlış' diye tekrar tartışma açmayız. Koalisyonsa en iyisini yapmaya çalışırız milletimiz için, hiç kimseye de kapıyı kapatmayız.
-Ben her muhalefet partisiyle görüşmemi samimiyetle, ülke çıkarı için, ahlaki ilkeler temelinde yapacağım. Kırmızı çizgilerimizden çok ahlaki, siyasi ilkelerimiz var. nbsp;
-Şimdiden bir erken seçim senaryosunu önceleyip de tiyatrovari bir koalisyon sürecine girmeyi ben ahlaki görmem. Samimi bir şekilde girerim, elimden geleni yaparım, herkesle müzakere ederim.
-Seçmenimize "Hangi formül sizce makbuldür?" diye soracağız.
-Sayın Cumhurbaşkanımızın Sayın Baykal ile görüşmesi koalisyon müzakeresi değildir. Herhangi bir şekilde mesaj iletme de değildir. Bu, işin doğasına aykırı olur. Yeni Meclis'in en yaşlı üyesi vasfıyla toplantıdadır. Bu anlamda yeni Meclisin ilk işareti olarak da olumludur. Hepimizin en asli görevi sistemi işletmek. 'Cumhurbaşkanına gitmiyorum' diyerek sistemi tıkayan taraf sorumlu olur.
-Biz başkanlık sistemine geçmeyi tasavvur ettik, söyledik. Halk bunu uygun görmediğini verdiği oylarla gösterdi, bu yetkiyi vermedi bize. O zaman şimdi var olan sistemi işletmektir bizim sorumluluğumuz.
-HDP'nin yapacağı bir şey var. O çok güzel söylemlerle kendini barış sembolü olarak gösteren HDP eş başkanları çıkıp 'Artık PKK silahı bırakmalı' demeliler.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...