Koalisyon da yetmez notunuz etkilenebilir

Koalisyon da yetmez notunuz etkilenebilir

Ekonomi Haberleri

Moody's, seçim sonuçlarının Türkiye kredi notu için negatif bir durum oluşturduğunu açıkladı

Seçim sonuçlarıyla ilgili uluslararası derecelendirme kuruluşlarından bir biri ardına açıklamalar gelmeye devam ediyor. S amp;P ve Fitch'in ardından sıfırcı hoca Mooody's de Türkiye'deki seçim sonuçlarının belirsizlik ortamı oluşturduğunu ve ekonomik politika uygulamalarını "daha da geciktirebileceği" uyarısında bulunarak, "not" vurgusu yaptı. Moody's değerlendirmesinde 2014'te başlayan 14 aylık seçimlerin sırasıyla tamamlandığı belirtilerek, şunlar kaydedildi: "Sonuç Türkiye için kredi negatif. Çünkü kısa vadede sonucun, azınlık hükümeti ya da koalisyon hükümeti oluşturulmasından kaynaklı daha fazla politik belirsizliğe neden olma ihtimali var. Koalisyon hükümeti ya da azınlık hükümeti seçenekleri toplamda istikrarsız ve erken seçim kararı almaya yatkın olabilir. Sonuç, dış hassasiyetleri azaltacak, yatırım iklimini geliştirecek ve ekonomik büyümeyi yeniden harekete geçirebilecek ekonomi politikalarının uygulanmasında gecikmeye neden olabilir. AK Parti'nin parlamentoda 258 milletvekiliyle temsil edilecek olmasının öngörülebilir süre için başkanlık sistemine doğru ilerleyişin ertelenmesine neden olacak. Seçim, farklı seslere ve çeşitliliğe parlamentoda yer verdi. Türkiye'nin kurumsal gücünü ve diğer unsurların eşitlenmesini, Türkiye'nin kurumlarına yatırımcının güvenini destekleyecektir. Eşit şekilde, daha yakın gelecekte seçim sonuçları Türkiye'de son 13 yıldır tek parti çoğunluğunun yönetiminin yerini daha fazla belirsizliği olan azınlık hükümetine ya da çoklu koalisyona bırakacağına işaret ediyor. Bu durum doğası gereği daha az istikrarlı olacaktır."
Anayasa gereği 45 günde güven oyu alabilecek bir hükümetin kurulamaması halinde erken genel seçime gidilebileceği vurgulanan açıklamada, "İki senaryodan birisinin oluşması muhtemel. AK Parti ya azınlık hükümeti kurarak ele alınan konular bazında diğer partilerin desteğini alır ya da MHP veya HDP ile koalisyon kurar. Buna rağmen, AK Parti'nin azınlık hükümetinin ya da AK Parti'nin liderliğinde kurulacak bir koalisyon hükümetinin sınırlı süresi olan, kırılgan hükümetler oluşturacağını düşünüyoruz" ifadelerine yer verdi.
Her iki senaryonun da gerçekleşmesi halinde bile Türkiye'nin 2019 yılından önce erken genel seçime gitmesinin yüksek ihtimal olduğu belirtilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi: "Seçim sonuçlarından kaynaklı politik istikrarsızlık nedeniyle, iç tasarrufu artırmayı, istihdam piyasasının esnekliğini yükseltmeyi, enerji bağımlılığını azaltmayı hedefleyen yapısal reformların hızının kesilmesi olası. Politik istikrarsızlık yatırımcı güvenini etkileyebilir. Türkiye'ye sermaye akışı 2014 yılının sonu itibariyle bir önceli yıla kıyasla 30 milyar dolar azaldı. 2015 yılının başından bu yana, TL ABD doları karşısında yüzde 14 değer kaybederek, değer kaybında Brezilya Real'inden sonra ikinci sırada yer aldı."
Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch de benzer tespitlerde bulunmuştu. Seçimin ardından bir açıklama yapan Fitch, belirsizliği artırdığını belirterek, "Seçimin sonucu ekonomik politikaya ilişkin gerilimi artırabilir. Bu durum kredi profiline ilişkin risklerin artmasına sebep olabilir" ifadelerini kullanmıştı. Koalisyon ihtimalinin piyasalar üzerinde olumlu etki yapabileceğini ancak bunun uzak ihtimal olduğunu dile getiren Fitch, "Tersine artan politik belirsizlik, yeniden genel seçim olma ihtimali, kur üzerinde artan piyasa baskısı, Merkez Bankası'nı teste tabi tutabilir" demişti.


Yıl sonuna kadar dolar 3 lira olur
Uluslararası finans uzmanları Türkiye'de 7 Haziran genel seçiminin ardından koalisyon senaryolarını ve erken genel seçim ihtimalini değerlendirdi. Toronto Dominon Securities Gelişen Piyasalar Stratejileri Başkanı Christian Maggio önümüzdeki günlerde koalisyon kurulabileceğine dair bir işaretin verilmesi halinde bunun piyasalar tarafından olumlu karşılanabileceğini belirtti. Öte yandan koalisyon müzakerelerinin hemen bir sonuca ulaşamayabileceği uyarısında bulunan Maggio, "Partiler arasındaki herhangi bir birliktelik konusunda aşırı heyecanlanmamak gerekiyor. Çünkü ortaklıklar kırılganlığını koruyabilir. Eğer bir uzlaşı olacaksa biz bunun AK Parti ve MHP arasında olabileceğini düşünüyoruz" dedi. Önümüzdeki dönemde koalisyon ve genel seçim belirsizliklerinin gölgesinde Türk Lirası'nın değer kazanması ihtimalini düşük ihtimal olarak değerlendiren Maggio, yılın geri kalanında doların 3 liraya yükseldiğinin görülebileceğini kaydetti. Maggio, AK Parti ve CHP'nin siyasi olarak uzun döneme yayılmış anlaşmazlıkları nedeniyle koalisyon ortağı olma olasılığının düşük olduğunu belirterek, AK Parti ve MHP'nin seçmen tabanları arasında daha fazla ortak nokta olduğunu vurguladı.

Koalisyon ihtimali yarı yolda çökebilir nbsp;
Londra merkezli Capital Economics'in Gelişen Piyasalar Kıdemli Ekonomisti William Jackson, seçimlerin ardından mevcut durumda ne olacağını bilmenin zor olduğunu ancak, muhtemel senaryonun AK Parti'nin MHP ya da HDP ile koalisyon yapması olduğunu kaydetti. "Fakat bu durumda partilerin nasıl bir tavizde bulunacağı net değil. Neticede Türkiye'de on yıldan fazladır herhangi bir koalisyon müzakeresi hiç olmadı" diyen Jackson, seçiminin ardından sandıktan çıkan sonucun oldukça zorlu bir tablo ortaya çıkardığını vurguladı. William Jackson, "Öte yandan koalisyon görüşmelerinin dikkate değer bir şekilde yarı yolda çökme tehlikesi söz konusu. Bu durumda AK Parti tek başına azınlık hükümeti oluşturmak isteyebilir. Ya da yeniden genel seçim yapılır. Sonuç olarak, Türkiye'de önümüzdeki haftalarda bir dizi belirsizlik beklentisi var. Bunun finans piyasalarında ağırlığını hissettirme ihtimali olduğunu düşünüyorum" dedi.








UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...