Kredi satan kasiyere bankadan % 1 prim

Kredi satan kasiyere bankadan % 1 prim

Ekonomi Haberleri

Bankalar, müşterilere uzun vadeli ihtiyaç kredisi imzalatan kasiyer ve tezgahtarlara % 1 prim veriyor.

Bankacılık sektörü kredi kartı taksitlerine getirilen yasal kısıtlamaları aşmak için yasal olmayan bankacılık uygulamalarına başvuruyor. Teknoloji marketleri üzerinden insanlara hiç bankacı görmeden ihtiyaç kredisi verme hizmeti sunan bankalar, şimdi aynı sistemi mobil ve elektronik eşya bayileri üzerinden uygulatmaya başladılar.


Kısa bir süre önce sadece teknoloji marketlerine gidenlere sunulan 'kasiyer kredisi' şimdi dosya masrafı (yeni adıyla kredi tahsis ücreti) ve Hayat Sigortası (yasal değil yine de bazı bankalar müşteriyi zorluyor) ödemek istemeyenlere mobilya mağazaları ve elektronik eşya bayileri tarafından da veriliyor.


Uygulama bankacılık sektöründe önce küçük ve orta ölçekli bankalar tarafından gerçekleştirilirken şimdi artık, sektörün büyük bankaları da ihtiyaç kredisinin yeni çeşidi olan 'kasiyer kredisi'ne yöneldi.


Bu alanda saha elemanı yetiştiren bankalar, çalışanlarına verdikleri sektör bayi listelerinde, "Şunlarda yok, git razı et, sistemi kur. Nasıl yaparsan yap" diyor.


Bilgin karşıydı
Bayileri önce komisyonsuz razı etmeye çalışan sahacı bankacı, bayilerin razı olmaması üzerine komisyon vermeye başladılar.
Bayilere verilen kasiyer kredisi primleri yüzde 1 oranında.


İnsanların kredi kartıyla işlem yaparken zorlandığı dönemlerde kuyumcuların ve cep telefonu bayilerinin POS üzerinden işlem yapılmış göstererek yüksek komisyon ile kredi alınan dönemden şimdi ihtiyaç kredilerinin beyaz eşya, cep telefonu, mobilyacı bayilerinin bankaların kurduğu alt sistemle ihtiyaç kredilerinin banka dışında verildiği döneme geldik.
POS makinaları üzerinden verilen kredileri dönemin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı (BDDK) Tevfik Bilgin, 'tefecilik' olarak değerlendirmiş, yasal önlemlerin alınması için gerekli adımların atılacağını ifade etmişti. nbsp;
nbsp;
TC numaranı ver kredini al... Sistem kısaca şöyle işliyor.
Bugün belirttiğimiz bayi ve teknoloji marketlerine gittiğiniz de ihtiyaç kredisi almak isterseniz sizden TC kimlik numaranız alınıyor.
TC kimlik numaranızla Kredi Kayıt Bürosu (KBB) sistemine girilerek kişisel sorgunuz yapılıyor. Kredi talebinize onay geldikten sonra bayi, bankanın kurduğu ikinci sisteme girerek kredi kartı üzerinden yasak olan vade sınırlamalarını aşan vadelerde (mobilyada 9 ay ile sınırlı), 36 aya kadar ihtiyaç kredisi sözleşmesinin işlemini başlatılıyor.


Böylece bir banka şubesi dışında kesinlikle çıkartılmayan ve değerli evrak kapsamında olan kredi sözleşmesi müşteriye imzalatılarak işlem tamamlanıyor.


Normalde banka şubesinden aylık % 1.05 - 1.09 faiz ile alınabilecek tüketici kredisini vatandaş bayi ve marketlerden % 1.25 faiz ödeyerek alıyor. Bankalar bayi ve teknoloji marketlerini ihtiyaç kredisi satmaları için % 1 prim veriyor. 5 bin TL kredi satan bayi ve marketin hesabına banka 5 bin 50 lira para aktarıyor.
nbsp;
3 bin TL'lik cep için 15 bin TL'lik kredi
Kredi kartı taksitlerine getirilen kısıtlamalardan sonra ihtiyaç kredilerine yönelen tüketicilerin ihtiyaçlarını kolaylaştırmak isteyen teknoloji mağazaları ve bankaların işbirliğiyle işleyen sistemle bankacı olmadan bir imza ile 36 aya varan vadede kredi alındığına ilişkin bir haber gazetemizde geçen ay yayınlanmıştı.


Haberde şu bilgiler yer almasına karşın sektörün düzenleyici ve denetleyici kurumu olan BDDK'ya yönelttiğimiz sorulara herhangi bir cevap nbsp;gelmedi. nbsp;


Bir ihtiyaç kredisi başvurusunda bulunan banka müşterisinin normal bankacılık teamüllerine göre banka şubesinde bir bankacı ile gerçekleştirmesi gereken ihtiyaç kredisi sözleşmesi, bankacının görevini kasiyer yetkilendirilerek imzalatılıyor.


Kasiyerin imzalattığı sözleşme ile 12 veya 36 aya varan vadelerde banka kredisi alma işlemi bankacılık lisansı ile işlem yapan bankalar ile teknoloji marketleri arasındaki farkı sıfıra indirdi.


Fiyatı 2 bin 900 lira olan akıllı telefon için bir bankacı görmeden bir kalemde 15 bin TL ihtiyaç kredisi alabiliyorsunuz.

Milliyet

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...