Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

"Ramazan'da bakliyata zam yok"

/ Kaynak: AA
"Ramazan'da bakliyata zam yok"

Ekonomi Haberleri  / AA

zmir Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Korkmaz, 'Fasulye, nohut, yeşil mercimek ve pirinç fiyatlarında son 6 ayda düşüşler görüldü' dedi.

İzmir Ticaret Borsası (İZTB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz, bakliyat ürünlerine ramazan ayında zam gelmeyeceğini savundu.


Korkmaz, yaptığı açıklamada, bakliyat tüketiminin ramazanda artmasının fiyatları da artıracağı yönünde bir beklentinin bulunduğunu belirtti.


Bu yıl stokta yeteri kadar ürünün olması ve hasat sezonunun başlaması nedeniyle fiyat artışı beklenmediğini bildiren Korkmaz, şunları kaydetti:
"Türkiye'de bu yıl, olumlu iklim şartlarının etkisiyle bakliyat üretiminde geçen yıla göre artış bekleniyor. Kırmızı mercimek, bulgur ve makarnanın ham maddesi olan buğdayda hasat sezonu başladı ve önemli miktarda rekolte artışı olacağı tahmin ediliyor. Pirinç, nohut ve fasulye hasadı da 1-1,5 ay sonra başlayacak. Ayrıca üreticimizin elinde önceki yıldan bir miktar stok da bulunuyor. Yılbaşından bu yana piyasalara durgunluk hakim. Bu nedenle fasulye, nohut, yeşil mercimek ve pirinç fiyatlarında son 6 ayda artış olmadığı gibi düşüş de yaşandı. Önümüzdeki hafta başlayacak ramazan ayında bakliyat fiyatlarında artış olmayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz."
Bakliyat sektöründe ekim alanlarının gerilemesinden dolayı ithalatın arttığına da dikkati çeken Korkmaz, maliyetlerin yüksek olması, ürün fiyatlarının beklentileri karşılamaması ve desteklerin yetersiz olması nedenleriyle çiftçinin alternatif ürünlere kaydığına değindi.
Korkmaz, 2000 yılında 1,2 milyon ton olan toplam bakliyat üretiminin 2014 yılında 1 milyon tona gerilediğini, aynı dönemde ihracatın 162 bin tondan 211 bin tona yükseldiğini ancak ithalatın 168 bin tondan 400 bin tona yükseldiğini sözlerine ekledi.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...