Büyüme rakamları umut verici!

/ Kaynak: AA
Büyüme rakamları umut verici!

Ekonomi Haberleri  / AA

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Zeytinoğlu, 'Yılın ilk çeyreğinde ihracatımızdaki düşük artışa rağmen yüzde 2,3'lük bir büyüme umut verici" dedi.

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, yılın ilk çeyreğinde ihracattaki düşük artışa ve çevre ülkelerdeki olumsuz ekonomik konjonktüre rağmen yüzde 2,3'lük bir büyümenin umut verici olduğunu bildirdi.


Zeytinoğlu, dün açıklanan büyüme rakamlarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin gerek Orta Vadeli Program (OVP) gerek 2023 hedeflerine ulaşılabilmesi için üretim ve ihracatını arttırmak durumunda olduğunu belirtti.


Bu yıl ihracatın, paritenin olumsuz etkilerini fazlaca yaşadığını, Avrupa Birliği ile ticarette sıkıntıların hala devam ettiğini ifade eden Zeytinoğlu, şunları kaydetti:
"Komşu ülkelerde de problemler var. Kısaca, bu yıl yoğun olarak dış faktörlerin olumsuz etkilerini yaşıyoruz. Yılın ilk çeyreğinde ihracatımızdaki düşük artışa ve çevre ülkelerdeki olumsuz ekonomik konjonktüre rağmen yüzde 2,3'lük bir büyüme umut verici. Son 22 çeyrektir kesintisiz büyüyoruz ancak büyüme hızımızı arttırmalıyız. Bunun için yüzümüzü ekonomiye daha fazla dönmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Reel sektörün bu noktada istikrarsızlığa tahammülü yok."


"Büyüme rakamları olumlu fakat yeterli değil"
Zeytinoğlu, büyüme rakamlarının olumlu olduğunu fakat genç nüfus, yüksek işsizlik ve iddialı ekonomik hedefler dikkate alındığında, bu orandaki bir büyümenin yeterli olmayacağını savundu.


KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, açıklamasında, "Özellikle sanayideki gelişme yerinde sayıyor. Ne yazık ki ilk çeyrek büyümesine sanayinin katkısı olmadı. İmalat sanayisi de sadece binde 8 büyüdü. Sanayi, ihracat artışının yeterli olmamasından dolayı büyümeye gereken katkıyı veremedi. İthalat artışına ve hizmetler sektörüne dayalı bir büyüme tercihimiz olmamalı. Sürdürülebilir bir büyüme performansını yakalamada üretim ve ihracat artışının önemi tartışılmaz. Verilere baktığımızda devletin ve vatandaşın tüketim harcamaları ile ithalatın arttığını ancak yatırımlar ve ihracatın yerinde saydığını görüyoruz. Bu tabloyu düzeltmemiz lazım" değerlendirmesinde bulundu.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...