Küresel piyasalar pozitif görünümü koruyor

/ Kaynak: AA
Küresel piyasalar pozitif görünümü koruyor

Ekonomi Haberleri  / AA

Küresel piyasalar, dün genel olarak faizlerin düşmesi ve pay piyasalarının yükselişi ile pozitif görünümü korudu.

ABD'de dün açıklanan perakende satışlar ve haftalık işsizlik verilerinin beklentiler seviyesinde gelmesinin ardından 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 2,48'den yüzde 2,38'e kadar geriledi, pay piyasalarında yükseliş eğilimi devam etti. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,22, S amp;P 500 endeksi yüzde 0,17 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,11 yükselirken, dolar endeksi de 94,71'den 95,20'ye çıktı. Analistler, bugün açıklanacak ÜFE ve tüketici güven endeksinin takip edileceğini belirtiyor.


Avrupa tarafında, Yunanistan ile kreditörler arasındaki pazarlıkların devam etmesi ve gelen açıklamaların anlaşma ile ilgili kafa karışıklığına neden olmasına karşın 10 yıllık tahvil faizleri gördükleri 9 ayın zirvesinden düşüşe geçti, avro/dolar paritesi ise 100 günlük hareketli ortalamasının geçtiği 1,1240 seviyelerinde dengelendi. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,60, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,74 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,24 değer kazandı. Bugün Avro Bölgesi'nde sanayi üretimi verisinin ve Yunanistan'a ilişkin gelişmelerin takip edileceği belirtiliyor.


Asya tarafında bugün Japonya'da açıklanan sanayi üretimi verisinin sınırlı da olsa yukarı yönlü revize edilmesine karşın kapanışa yakın Nikkei 225 endeksi yatay bir seyir izlerken, Çin'de Şanghay Bileşik endeksi yüzde 0,82 yükseldi.


Yurtiçinde, genel seçim sonrasında hükümet kurulmasına ilişkin iyimser beklentilerle TL diğer gelişen ülke para birimlerinden pozitif ayrışarak değer kazanırken, BIST 100 endeksi de yükselişini 3'üncü güne taşıdı. Dolar/TL, doların neredeyse tüm para birimleri karşısında değer kazandığı günde 2,6980'e kadar geriledikten sonra bugün bankalararası piyasanın açılışında 2,7050 seviyelerinde dengelendi. BIST 100 endeksi dün yüzde 1,38 yükselerek günü 80.845 puandan tamamlayarak seçim öncesi seviyelerine doğru tırmanışını sürdürdü. Analistler, yurtiçinde siyasetçilerden gelecek açıklamaların, yurtdışında ise ABD verilerinin takip edileceğini, BIST 100 endeksinin seçim sonrasında bıraktığı fiyat boşluğu olan 81.600 seviyesinin direnç, 79.500 seviyesinin destek konumunda olduğunu kaydediyor.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...