Koalisyon ekonomiyi yıkamaz

Koalisyon ekonomiyi yıkamaz

Ekonomi Haberleri

Prof. Dr. Kerem Alkin, "800 milyar dolarlık Türkiye ekonomisi hükümete ya da kamuya bağımlı olmaktan çıktı. Özel sektör çok büyüdü." dedi

Banu Ezber İSTANBUL İHA
Sandıktan "belli bir iktidarın çıkmadığı" 7 Haziran sonrasında koalisyon ve erken seçim tartışmaları devam ederken, en merak edilen konuların başında ekonominin seyri geliyor. Geçmişte koalisyonla iyi imtihanı olmayan Türkiye ekonomisi, son 13 yılda tek parti döneminde büyük kazanımlar elde etti. Dünyada "bütçesi en sağlam" ülkeler arasına girmeyi başaran ve "IMF'ye borç verir" hale gelen Türkiye'nin bu kazanımlarına dikkat çeken İktisatçı Prof. Dr. Kerem Alkin, "Elde edilen ekonomik başarılar bozulmadığı müddetçe Türkiye ekonomisi krize girmez. Yapılacak en büyük hata mali disiplini bırakmak, Merkez Bankası'nın bağımsızlığını ortadan kaldırmak ve bankacılık sektörünün mali yapısının bozulmasına seyirci kalmak. Bunları yapar da 'yatırım yapılabilir' ülke notumuzu kaybedersek, makroekonomik dengeler o zaman bozulur" diye konuştu. 2015 Türkiyesini, 70'ler, 80'ler, 90'larla karşılaştırmanın "haksızlık" olacağını vurgulayan Alkin, şöyle devam etti: "Koalisyonlar eskiden krize sebep oluyordu. Ancak o dönemlerde GSYH 200 milyar dolar civarındaydı ve ülke kamuya bağımlıydı. Ekonomisinin yüzde 40'ı kamu harcamalarından oluşuyordu. Özel sektörün de ayakta durabilmesi için kamudan ihale almaya ihtiyacı vardı. Oysa bugün 800 milyar dolara gelmiş bir Türkiye ekonomisi var ve kamunun ekonomideki ağırlığı yüzde 20'lere geriledi. Yani artık özel sektör, işinin yüzde 80'ini kamuya ihtiyaç duymadan kendi arasında ve dünya ile yapıyor. Özetle Türkiye ekonomisi hükümete ya da kamuya bağımlı olmaktan çıktı. Sadece Ankara'dan ihale alarak ayakta kalan iş adamımız yok. Herkes dünyaya ihracat yapmaya çalışıyor."
Ortada kriz yok nbsp;tüketime devam
Türk halkının hayat standardı ve satın alma gücü de geçmiş koalisyon dönemlerine göre oldukça arttı. Prof. Dr. Kerem Alkin, "Erken seçim ihtimali veya koalisyon kurulma süreci gündemde diye insanlar işsiz mi kalıyor, ekonomi üretmeye devam etmiyor mu? İnsanlar her şeyin normal seyrettiğini görerek tüketimlerine gecikmeli de olsa devam edebilirler" diye konuştu.





UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...