Paralel yapının para kaynaklarına büyük darbe

Paralel yapının para kaynaklarına büyük darbe

Ekonomi Haberleri

Paralel Yapı'yı finanse eden holdinglerle, farklı illerde devlete sızıp "himmet" toplayanlar operasyonlarla deşifre edildi.

Paralel Yapı'yı finanse eden holdinglerle, farklı illerde devlete sızıp "himmet" toplayan ve ihalelere usulsüzlük karıştıranlar, operasyonlarla deşifre edildi, örgütün mali kaynaklarına darbe vuruldu


Paralel örgütün finans ayağına yönelik çalışmalar da 17 Aralık'ın hemen ardından başladı ve ağır darbe indirildi. Bunlardan en önemlileri şöyle...


KAYNAK HOLDİNG
Paralel Yapı'nın kasası olarak görülen Mustafa Özcan'ın başında bulunduğu Kaynak Holding'e, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Şube ekipleri, kara para ve vergi kaçakçılığı suçlamasıyla 26 Mart 2014 günü operasyon yaptı. 1979'da İzmir'de kurulan holding, ticari hayata yayıncılıkla başladı ve Sızıntı Dergisi'ni çıkardı. İlerleyen yıllarda giderek büyüyen holding, 16 farklı sektörde 23 ayrı şirkete sahip. 7 bine yakın çalışanı, yıllık 1.5 milyar liralık cirosu olduğu açıklanmıştı.


KOZA İPEK HOLDİNG
Paralel'in finans ayağındaki bir diğer büyük yapı, Akın İpek'in sahibi olduğu Koza İpek Holding. Bu holding bünyesindeki şirketlerin de kara para transferlerinde kullanıldığı gerekçesiyle soruşturmalar yapılıyor. Özellikle Bahreyn, Malta ve Kıbrıs gibi ülkeler üzerinden gerçekleştirilen para hareketliliği inceleniyor. Paralel'in Kanaltürk, Bugün TV ve Bugün gazetesi gibi medya şirketleri de bu holding bünyesinde bulunuyor.


BANK ASYA
Eylül 2014'te MASAK, Paralel Yapı'nın bankası olarak bilinen Bank Asya için inceleme başlattı. Bankaya 1 günde 1 milyar TL yatıranların peşine düşen MASAK, kara para soruşturması yürütüyor. 3 Şubat 2015'te BDDK, Bank Asya'nın yönetim kurulunu belirleyen yüzde 40'lık imtiyazlı payın yüzde 63'ünün TMSF tarafından kullanılmasına karar verdi. Bank Asya'nın yönetimi TMSF'ye geçti. Aralarında Kaynak Holding, Ortadoğu Tekstil ve Forum İnşaat'ın da olduğu 122 kişinin hisseleri fona devredildi. 29 Mayıs 2015'te BDDK, 4 aydır hâkim ortak hisselerini kontrol ettiği Bank Asya'nın


TMSF'YE DEVREDİLMESİNE KARAR VERDİ
SGK Bursa İl Müdürlüğü'nde santralin dinlendiği ve usulsüzlük yapıldığı iddiaları üzerine operasyon başlatıldı. Kurumda taşeron şirkette 2008'de göreve başlayan ve kilit noktalara getirilen T.Y. hakkındaki ihbar üzerine başlatılan soruşturmada, polisler hem bilgi işlem odasında hem de santralde arama yaptı.


USULSÜZ HİBE OPERASYONU
7 Mayıs 2015'te eski Bursa SGK İl Müdürü'nün de aralarında olduğu 12 kişi gözaltına alındı. 3'ü tutuklandı. Aylarca süren soruşturma sonucunda, SGK imamı olduğu belirtilen T.Y.'ye ait bilgisayarda 325 bin görüşmenin kayıt altına alındığı tespit edildi. Bu kayıtların himmet toplamak için şantaj olarak kullanıldığı, kuruma prim borcu olanların belirlendiği öne sürüldü. İhalesiz alımlar yapılarak kurumun zarara uğratıldığı, Paralel Yapı'ya hizmet eden firmalara haksız kazanç sağlandığı iddia edildi.


5 Mayıs 2015'te Manisa Emniyet Müdürlüğü Paralel Yapı'ya finansman desteği sağladıkları iddiasıyla 6 derneğe operasyon yaptı. Yunusemre ve Şehzadeler ilçelerinde, Kimse Yok mu Derneği Manisa Şubesi, Sağlık ve Eğitim Derneği, Moris Şinasi Milletlerarası Çocuk Sağlığı Derneği, Manisa Halk Eğitim ve Öğretim Sağlık ve Sosyal Yardım Derneği, Manisa Havacılık Topluluğu Spor Derneği, Feza Eğitim ve Kültür Vakfı'nın bürolarında arama yapıldı. Derneklerdeki bilgisayar ve evraka el konuldu.


14 Mayıs 2015'te bir dernek üzerinden Paralel Yapı'ya finansal destek sağlandığı iddiasıyla Niğde Ümit Eğitim ve Kültür Derneği (NÜMDER) başkanı ve üyelerinin evlerine operasyon düzenlendi. Dernek Başkanı Salih M.'nin de içinde olduğu 6 kişi Niğde'de, 3 kişi de diğer kentlerde gözaltına alındı. İçişleri Bakanlığı'ndan usulsüz hibe alınarak devletin zarara uğratıldığı ve Paralel Yapı'ya finansman sağlandığı belirtildi.


AVUKAT İLE SEKRETERİNE HİMMET TUTUKLAMASI...
10 Mayıs 2015'te, Okyanus Şirketler Topluluğu'na kumpas soruşturmasında avukat Memduh Oğuz gözaltına alındı. Yurtdışına çıkış hazırlığı yaptığı sırada Konya Havalimanı'nda gözaltına alınan Oğuz'un, Konya ve 10 ilde kurduğu avukatlık bürolarında himmet karşılığında işadamlarının davalarını usulsüzce kapattığı öne sürüldü. Avukat ve sekreteri Özgül Özer tutuklandı. 22 Mayıs 2015 tarihinde ise dönemin Konya İl Emniyet Müdürü, eski emniyet müdürleri, mütevelli heyet üyesi ve iş adamlarının da bulunduğu 66 kişinin gözaltına alınmaları amacıyla 19 kentte operasyon başlatıldı. Şüphelilerin, Konya'da çok sayıdaki iş adamından usulsüz şekilde 'himmet parası' adı altında para topladığı, Gülen'e yakınlığıyla bilinen bir üniversiteye de araziyi usülsüz olarak temin ettiği öne sürüldü.

Kaynak: Sabah

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...