Kırmızı alarm!

Kırmızı alarm!

Ekonomi Haberleri

Son 1 yılda kırmızı et fiyatları yüzde 30 zamlanırken, sektör temsilcileri ithalatla spekülasyonların önüne geçilmesi gerektiğini belirtiyor.

Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla kırmızı et fiyatında yaşanan yükselişi devlet ithalatla durdurmaya çalışırken, Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz'dan ithalata şartlı destek geldi. Düzenlediği toplantıda gıda sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulunan TGDF Başkanı Kopuz, ramazan öncesi zam yapmama sözü verdiklerini hatırlatarak, bu sayede enflasyonun 1 puan düştüğünü kaydetti. Merkez Bankası'nın "gıda enflasyonunu kırmızı et olumsuz etkiliyor" uyarısını hatırlatan Kopuz, kırımızı ette son bir yılda yaklaşık yüzde 30 fiyat artışı yaşandığını belirtti. Besi materyalinin yüksek fiyatının kırmızı et fiyatlarına yansıdığına işaret eden Şemsi Kopuz, "Ülkemizde 1-2 aylık buzağı fiyatı 1.400 TL ve üzeri iken bu fiyat AB'de ortalama 270 avro-825 TL seviyesindedir. Aynı şekilde 250 kg ağırlığa gelmiş besilik dananın kilogram fiyatı AB'de ortalama 2.43 avro iken ülkemizde 15-17 TL seviyesindedir. İki kat daha pahalıdır" dedi.
VAN BİZE YETER AMA…
Tarım Bakanlığı'nın izin verdiği 200 bin besilik ithalatının bu aydan itibaren kesime girecek olmasıyla fiyatların dengeleneceğini ifade eden Kopuz, şöyle konuştu: "Baktığınız zaman hâlâ Avrupa'nın 3'te biri kadar et tüketebiliyoruz. Fiyatlar bu seyrinde devam eder yapıcı politikalar uygulanamazsa bu çağda yufkanın arasına ekmek koymaya başlarız ve şunu diyebiliriz et politikası iflas etmiştir. Türkiye'de tarım ve hayvancılık politikalarının revize edilmesi gerekiyor. Sadece Van bölgesindeki koyun yetiştiriciliği Türkiye'ye yeter ancak ithal et spekülatörleri disipline etmek için en önemli angajmandır. Besiciler birkaç yıldır altın çağını yaşıyor ama besiciler altın çağını yaşayacak diye tüketiciye pahalı et yedirmemeliyiz. Yılda bir kez hayvan ticareti yapanlar denetlenmeli."

KURBANDA 3 MİLYON KESİM BEKLENİYOR
Kurban Bayramı arzında yaklaşık 3 milyon kesimin olacağını öngördüklerini belirten TGDF Başkanı Şemsi Kopuz, nbsp;geçen yıl bu rakamın büyükbaş için 850 bin, küçükbaş için 2.5 milyon civarında olduğunu söyledi. Kopuz, "Et ithalatı spekülatörleri disipline eder ancak bu kalıcı bir çözüm değil. Kırmızı et fiyatı 40-45 lira arasında seyrediyor. İthalat yapılmazsa yüzde 30 olan artış yüzde 40-45'e çıkabilir" dedi.

ETTE FİYAT ARTIŞI NASIL DURABİLİR?
gt; Yem bitkileri ve yem hammaddelerinin üretimi artırılmalı.
gt; Tarım istatistikleri gözden geçirilmeli.
gt; Küçükbaş hayvan sayısı ve üretimi artırılmalı, tüketiminin artırılması için çalışmalar yoğunlaştırılmalı.
gt; Destek miktarları 5 yıllık dönemler halinde belirlenmeli.
gt; Modernize olamayan mezbahaların kapatılması için belirlenen son süre bu yıl sonunda yeniden uzatılmalı.


Önder ÇELİK

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...