Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Kerry savaşın 20. yılında Vietnam'da

/ Kaynak: AA
Kerry savaşın 20. yılında Vietnam'da

DÜNYA Haberleri  / AA

Kerry, ABD ve Vietnam arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin 20. yıl dönümü kapsamında Vietnam'a yaptığı ziyarette, iki ülke arasındaki ilişkileri övdü.

Güney Doğu Asya Ülkeleri İşbirliği Örgütü (ASEAN) 48. Dışişleri Bakanları Toplantısı için gittiği Malezya'dan, Vietnam'ın başkenti Hanoi'ye geçen Kerry, ülkenin üst düzey yetkilileriyle bir araya gelerek, ikili ve bölgesel konuları ele aldı.

Kerry, Vietnamlı mevkidaşı Pham Binh Minh ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Vietnam ile olan ilişkilerinin Vietnam'ın insan haklarında ilerleme kaydetmeden en üst düzeye ulaşamayacağını kaydetti.

Kerry, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerde, öğrenci değişim programlarında, güvenlik iş birliği konularında son 20 yılda yaşanan ilerlemeden övgüyle bahsetti. Basın özgürlüğü, işçi hakları ve siyasi tutuklularla ilgili endişelerinin sürdüğünü dile getiren Kerry, Vietnam'ın bu konularda daha fazla yol kat etmesi gerektiğini ifade etti.

Hukukun üstünlüğü ve insan hakları konularındaki gelişmelerin ABD-Vietnam arasındaki stratejik ortaklığa dayanak oluşturacağını kaydeden Kerry, ABD'nin yakın ortağı olmanın ABD ile belirli değerlere bağlı olmaya dayandığını açıkladı.

Vietnam Dışişleri Bakanı Pham Binh Minh, insan hakları konusunda çaba sarf ettiklerini ve bu konuda diyalog kurmaya hazır olduklarını söyledi. Tartışmalı yasaların değişikliği ya da kaldırılmasıyla ilgili yargı reformları üzerine çalışıldığını belirten Minh, insan hakları konusunda iyi işlere imza atacaklarını kaydetti. Pham Binh Minh, ABD'nin bir numaralı ticari partneri olmak istediklerini de dile getirdi.

Amerikalı yetkililer, Güneydoğu Asya devletlerinden olan ve Güney Çin Denizi'nde hak iddia eden Çin'e karşı ABD'den destek bekleyen Vietnam'ın, Başkan Barack Obama'nın Asya politikasında önemli role sahip olduğunu düşünüyor.

Öte yandan, Dışişleri Bakanı Kerry, Vietnam Savaşı sırasında ABD Deniz Kuvvetleri'nde görev yapmıştı.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...