Yeni tesis TÜPRAŞ'a rekor getirdi

/ Kaynak: DHA
Yeni tesis TÜPRAŞ'a rekor getirdi

Ekonomi Haberleri  / DHA

Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ (Tüpraş), yılın ilk yarısında 992 milyon lira net kar elde ettiği bildirildi

TÜPRAŞ, FUEL OİL DÖNÜŞÜM TESİSİ'NİN ÜRETİME GEÇMESİYLE REKOR KAPASİTE KULLANIMINA ULAŞTI
Mustafa BAĞDİKEN/İZMİT (Kocaeli), (DHA) - TÜPRAŞ'ın İzmit Rafinerisi'nin yanında yaklaşık 3 milyar dolarlık yatırımla yaptırılan ve geçen yıl Aralık ayında açılan Fuel Oil Dönüşüm Tesisi'nin üretime geçmesinin ardından, Tüpraş'ta bu tesisin de katkısıyla ilk 6 ay rekor kapasite kullanımına ulaşıldı.

Tüpraş'ın net dönem karının ise, Fuel Oil Dönüşüm Projesi yatırım teşvikinden kaynaklanan 317 mlyon TL ertelenmiş vergi gelirinin katkısıyla 992 mlyon TL olarak gerçekleştiği bildirildi.

Tüpraş Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, arzdaki artışın devam etmesi ve çeşitli ekonomik ve politik gelişmelerin etkisiyle ham petrol fiyatlarının dalgalı ve düşük seyrine devam ettiği hatırlatıldı.

"Yıla 55 Dolar/varil seviyesinden başlayıp Ocak ayında 45 Dolar seviyesine inen hampetrol fiyatı, ABD kaya petrolü kuyu sayılarındaki azalışlar, jeopolitik etkenler ve beklenenin üzerinde gerçekleşen talep artışı ile 65 Dolar düzeyine kadar yükseldikten sonra, İran'la yapılan uluslararası müzakerelerin olumlu gidişatının yaşattığı arz artışı beklentileri ile Haziran ayını 61 dolar seviyesinden kapatmıştır." denilen açıklama şöyle:

"İkinci çeyrek dönemde rafineri bakım duruşları, düşük petrol fiyatının tüketimi desteklemesi ve özellikle ABD ve Asya'da ürün taleplerinin yükselmesiyle Akdeniz piyasasında petrol ürünleri fiyat rasyoları artmış ve ikinci çeyrek dönemde Akdeniz Rafineri Marjı geçen yılki 0,06 Dolar/varil değerinden 4,88 Dolar/varile, altı aylık dönemde ise 1,05 Dolar/varil değerinden 6,23 Dolar/varile yükselmiştir. 2014 ikinci çeyrek dönemde eksi 0,28 Dolar/varil olan Tüpraş net rafineri marjı 7,51 Dolar/varile, altı aylık dönemde ise 1,1 Dolar/varil olan marj 6,23 Dolar/varil seviyesine ulaşmıştır. arjdaki iyileşme ve artan bölgesel talep paralelinde uygulanan optimizasyon programları ve üretime başlayan Fuel Oil Dönüşüm Tesisi'nin de olumlu katkısıyla ikinci çeyrek dönemde tam kapasite çalıştırılan Tüpraş'ta, ilk 6 aylık dönemdeki yüzde 94 ortalama kapasite kullanımı ile rekor kırılmıştır."

YURTİÇİ SATIŞLARI YÜZDE 21 ARTTI

Aıklamada, yükselen bölgesel rekabete rağmen, artırılan kapasite kullanımının sağladığı yüksek üretim yanında, uygulanan müşteri odaklı satış stratejisi ile Tüpraş'ın ilk 6 aylık dönemdeki yurtiçi satışlarının yüzde 21'lik yükselişle, tüketim büyümesinin de üzerinde arttığı belirtildi. Güçlü Akdeniz ürün rasyolarının desteğiyle ürün ihracatı nın da yüzde 78 arttırıldığı belirtilen açıklamada, nbsp;toplam satışların da geçen yıla göre yüzde 33 (3,2 Milyon Ton) artışla 12,9 Milyon Ton olduğu açıklandı. Türpaş'ın açıklaması şöyle devam ediyor:
"Satış miktarı ve kurdaki artışa rağmen, petrol fiyatlarının geçen yılın yüzde 47 aşağısında olmasının etkisiyle satış hasılatı 2014 yılının yüzde 7 altında gerçekleşmiştir. 2015 ilk altı aylık dönemde, uluslararası rafineri marjlarındaki yüksek performans ve satışlardaki artışın olumlu etkisiyle faaliyet karı geçen yıla göre 722 milyon TL artışla 974 milyon TL'ye yükselmiştir. Dolar kurundaki yükselişle oluşan kur farkı giderlerine rağmen, Konsolide Vergi Öncesi Kar, faaliyet karındaki artışa bağlı olarak 532 Milyon TL artışla 680 Milyon TL olmuştur. Net Dönem Karı ise Fuel Oil Dönüşüm Projesi yatırım teşvikinden kaynaklanan 317 Milyon TL Ertelenmiş Vergi Gelirinin katkısıyla 992 Milyon TL olarak gerçekleşmiştir.

Fuel Oil Dönüşüm Projesi için yapılan harcamalar dahil olmak üzere, 2015 ilk 6 aylık dönemde, toplam 200 Milyon dolar yatırım harcaması gerçekleştirilmiş olup, yatırım kabul testleri halen devam eden Fuel Oil Dönüşüm Ünitelerinde tam kapasite ile üretim yapılmaktadır.

Tüpraş güçlü insan kaynağıyla operasyonel ve finansal başarılarını istikrar ile sürdürmeye, hissedarları, iş ortakları ve ülkemiz için katma değer oluşturmaya devam edecektir."

Ekonomi
Kaynak: DHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...