'Seçmen ya AK Parti diyor ya kararsız'

'Seçmen ya AK Parti diyor ya kararsız'

GÜNDEM Haberleri

Türkiye'nin doğusunda PKK terörü ile kepenkler yeniden kapandı.

Artarak devam eden terör eylemleri vatandaşlara ekonomik ve siyasi olarak baskıya neden olurken bu durumun seçmenin tercihlerini etkileyeceği belirtiliyor.

Erken seçimde seçmenin olası tavrı araştırma şirketlerince yapılan anketlerle kamuoyuna sunulurken artan terör olayları ile en merak edilen bölge Doğu oldu.

Doğu'da son seçimde her ilde birinci parti olarak çıkan HDP, PKK terörüne karşı duramayışı ile verdiği Türkiyelileşme sözü yerine getirmedi. Bu tavrın sonucu olarak olası bir erken seçimde AK Parti'den HDP'ye kayan oyların geri geleceği araştırma şirketlerince dile getiriliyor.

Peki çözüm süreci ve demokratikleşme sürecinde HDP'ye giden oylar, olası bir erken seçimde nereye kayacak? Seçmen artan terörü nasıl değerlendirecek?

ORC Araştırma Şirketi Genel Müdürü Mehmet Murat Pösteki, seçmenin son olaylarla birlikte HDP'den uzaklaştığını belirterek bölgede yeniden bir korku havası oluşturulduğunu dile getirdi. Korku havasının insanların fikir beyan etmelerine de engel olduğunu söyleyen Pösteki, buna karşın 'seçmen davranışlarının en çok değişkenlik gösterdiği bölge 7 Haziran'dan sonra Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi' olduğunu söyledi.

İşte Pösteki'nin doğu bölgesine ilişkin değerlendirmeleri;

"SEÇMEN DAVRANIŞLARI EN ÇOK O BÖLGEDE DEĞİŞKENLİK GÖSTERİYOR"

Seçmen davranışlarının en çok değişkenlik gösterdiği bölge 7 Haziran'dan sonra Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi. Bunun sebebi de bölgede yaşanan malum olaylar, terör eylemleri. nbsp; Bu anlamda daha önce AK Parti'ye oy vermiş ancak son seçimde HDP'ye oy veren seçmen tercihlerinin o bölgede değişmesinin nedeni ise çözüm süreci anlamında HDP'nin hiçbir sözünün arkasında durmadığını görmesi. Seçmen çözüm sürecini artık devlet politikası olarak anlamaya başladı.

"SEÇMEN YA AK PARTİ DİYOR YA DA KARARSIZ"

O bölgedeki insanların bir kesimi çözüm sürecinden dolayı HDP'ye barış gelsin diyerek oy verdiler ancak bu insanlar bir takım barış söylemleri ile Türkiyelileşme algısı ile kandırıldılar. İnsanlar artık siyasi işlerle bu işlerin çözüleceğini düşünerek kandırıldı. Şu anda da o seçmenlerin yeniden AK Parti'ye oy vereceklerini söylediklerini ya da kararsız olduklarını görüyoruz.

AK PARTİ'SİZ İLLERDE TABLO DEĞİŞİYOR

Özellikle AK Parti'nin milletvekili çıkaramadığı ya da az vekil çıkardığı illerde tablo tamamen değişiyor. Olası bir seçimde 7 Haziran seçimlerinden önce olduğu gibi bir tablo ile karşılaşabiliriz. Birçok yerde HDP'nin hakimiyeti söz konusu ama seçim olduğunda orada kafa kafaya bir durum söz konusu olacak.

"OYLAR YENİDEN AK PARTİ'YE KAYABİLİR"

Bu seçimde Kürtlerin temsilcisi HDP gibi bir durum oluştu fakat şu anda Kürtleri temsil eden parti HDP değil. Sadece HDP değil, o bölgede iki tane parti var. Birçok insan hata yaptığını ve kararsız olduğunu, AK Parti'ye de yeniden oy verebileceğini dile getiriyorlar.
nbsp;
DOĞU'DA KARARLAR GÜNLÜK OLARAK DEĞİŞİYOR

Sandığa gitmeyeceğini belirtenler de var. Şu an bölgede durumlar çok karışık. Marmara için Ege için Akdeniz için böyle söyleyemeyiz. Günlük yaşanan olaylara göre seçmenin tercihi değişebiliyor. Her gün bir olay olduğunda fikirler değişebiliyor ve bu da HDP'nin aleyhinde oluyor.

KORKU HAVASI SEÇMENİN FİKİR BEYANINI ETKİLİYOR

Bölgede şu an bir korku havası oluşturuldu. Birçok insan bu konularla ilgili olarak fikir beyan edemiyor. Anket yaparken insanlar fikirlerini beyan etmekten korkar hale geldiler. O bölgedeki kanaat önderleri , sivil toplum kuruluşu yetkilileri fikirlerini beyan etmekten korkar hale geldi. Bu korkunun sebebi tamamen PKK'dan kaynaklanıyor. Bunun da sorumlusu HDP'dir.

Kaynak: ajanshaber

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...