8 bakan tarihe geçiyor, Yeni hükümete kadar mecburI hIzmet!

8 bakan tarihe geçiyor, Yeni hükümete kadar mecburI hIzmet!

GÜNDEM Haberleri

Milletvekili olmamalarına rağmen yeni hükümet kurulamadığı için koltuklarını devredemeyen bakanlar tarihe geçecek, çünkü...

Yücel Kayaoğlu ANKARA - Ankara bir yandan koalisyon hesaplarını bir yandan da muhtemel erken seçimi tartışırken, AK Parti'de 3 dönem hareketliliği de yaşanıyor. 'Koalisyon ihtimalinin' zayıf olarak görüldüğü partide, 7 Haziran'da 3 dönem kuralı nedeniyle Meclis dışı kalan partinin ağır toplarının yeniden milletvekili yapılıp yapılmayacağı tartışılıyor. Kasım ayında seçim yapılması durumunda 5 ay vekillim yapmış olsalar da 27 kişi 3 dönemini tamamlamış sayılıyor. Ancak hem bu 27 vekil hem de 7 Haziran'da liste dışı kalan 70 isimle ilgili parti içinde farklı görüşler dile getiriliyor. Parti yöneticilerinin bir bölümü, Kasım'da seçim olması durumunda 27 kişinin '5 aydan daha kısa süre vekillik yaptıkları' için 3 dönem kuralına takılmamaları gerektiğini düşünüyor. Ancak ağırlıklı görüş, "Bir ay da olsa, 5 ay da olsa, 4 sene de olsa bu kişilerin' milletvekilliğinde üç dönemi tamamladıkları' yönünde.

YENİDEN?ADAY?OLABİLİRLER
Başbakan Davutoğlu'nun da, aralarında Veysel Eroğlu, Cevdet Yılmaz, Mehmet Müezzinoğlu, Mehmet Şimşek, Lütfü Elvan gibi isimlerin yer aldığı 27 kişinin, 3 dönem kuralına takılacak olmalarını, 'haksızlık' olarak değerlendirdiği belirtiliyor.
Parti içindeki '3 dönem tartışması' sürerken, Kasım'da yapılacak bir erken seçim durumunda kendilerini 'Bir dönem ara vermiş' sayacak AK Parti'nin eski 3 dönemlik ağır toplarından bazıları yeniden adaylık başvurusunda bulunmaya hazırlanıyor. 3 dönemlik bu isimlerden bazılarının konuyu Cumhurbaşkanı Erdoğan'a da ilettiği öğrenilirken, bu konuda 'sıcak mesaj' aldıkları, ancak 70 ismin tamamının yeniden Meclis'e taşınmasının mümkün olmadığı belirtiliyor. nbsp;

MAAŞ ALAMIYORLAR

3 dönem kuralına takıldıkları için Meclis dışı kalmalarına rağmen halen kabinedeki görevleri devam eden 8 bakanla ilgili daha önce siyasi tarihte örneği olmayan bir durum yaşanıyor. Yeni hükümet kurulamadığı için 2 ayı aşkın bir süredir görevi devredemeyen bu bakanlar, mevcut hükümetle seçime gidilirse Kasım ayına kadar görevlerine devam edecekler. Bu isimlerin bakanlıkları seçimle de sona ermeyecek. Anayasa gereği yeni bir hükümet kurulana kadar aynı görevlerine devam edecekler. Böylece milletvekili sıfatı olmayan ve dışarıdan atama yolu ile gelmemiş olan 8 isim en az 2016'nın başına kadar bakanlık yapmayı sürdürecek. nbsp;Kabinedeki görevleri 'mecburi' olarak devam eden Bülent Arınç, Ali Babacan, Faruk Çelik, Mevlüt Çavuşoğlu, Taner Yıldız, Mehdi Eker, Nurettin Canikli ve Ömer Çelik'e milletvekili olmadıkları için herhangi bir özlük hakkı ödemesi de yapılamıyor.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...