BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Çocuklarınızı yaz ishalinden koruyun

Çocuklarınızı yaz ishalinden koruyun

Sıcak havalarda sık görülen ve ölümlere bile yol açabilen yaz ishaline karşı çocuklarınızı korumak için temizliğe büyük önem verin.



İSTANBUL- Çocuklarımızı yaz mevsimine özgü bazı hastalıklardan korumak için anne-babalara önemli görevler düşüyor. Çocuklarda en sık görülen ve ölüme bile yol açabilen yaz hastalıklarının başında ise yaz ishalleri geliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gökçe Baslo, yazın ishal yapan mikropların virüsler, bakteriler ve parazitler olduğunu belirterek; hastalığın basite alınmaması gerektiğini vurguladı. Dr. Gökçe Baslo, “İshaller, en sık 0-5 yaş grubunda görülmekte olup, gelişmekte olan ülkelerde ölüm sebeplerinin başında gelmektedir” dedi. Hijyen önemli Yaz ishalleri temizlik ve hijyenden yoksun ortamlarda daha etkili oluyor. Kanalizasyon karışan durgun sularda mikroplar uzun süre canlı kalabilir ve çoğalabilirler. Bu mikroplu suların içme sularına karışması ve bu sularla yıkanmış meyve-sebzelerin tüketilmesiyle enfeksiyon çocuklara bulaşabiyor. Ayrıca ishal olan kişiler de enfeksiyonu çevreye bulaştırabiliyorlar. Dr. Gökçe Baslo’nun verdiği bilgilere göre yaz ishallerinin tedavisi hastalığın şiddetine göre değişiyor. Bu aşamalar şöyle: Hafif ishal vakaları:Anne sütü alan bebekler emzirmeye devam edilir. 6 aylıktan büyük çocuklara alışık oldukları sıvı gıdaların yanı sıra pirinç lapası, muz, elma püresi, yoğurt, ayran gibi gıdalar verilir. Lifli ve yağlı gıdalardan uzak durulur. Öğün aralarında su verilmesi önerilir. Orta ağırlıkta ishal vakaları: Hastanede ağız yolu ile sıvı tedavisine başlanır. Tedaviye cevap iyi ise 4-6 saat sonra beslenmeye başlanır ve hasta eve gönderilir. Kusma olursa tedaviye ara verilip tekrar denenir. Ağır ishal vakaları: Hasta, hastaneye yatırılarak damar yolu ile sıvı tedavisi uygulanır. Nasıl korunmalı? Anne ya da bakıcı, çocuğun besinlerini hazırlamadan önce, tuvaletten çıktıktan ve çocuğun bezini değiştirdikten sonra ellerini su ve sabun ile yıkamalı. İçme suyu ve mama hazırlanan sular kaynatılmalı. Çiğ yenecek sebze ve meyveler iyice yıkanmalı. Besinler açıkta bırakılmamalı ve sıcakta bekletilmemeli. Biberon, bardak, tabak, kaşık gibi malzemeler temiz su ile yıkanmalı, içlerinde yiyecek artıkları kalmamalı. > Gültekin Kaya
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT