Yüksek tansiyona ameliyatlı çözüm

Yüksek tansiyona ameliyatlı çözüm

SAĞLIK Haberleri

Hipertansiyonu böbrek damarlarının etrafındaki sinirleri yakarak tedavi eden "Renal denervasyon yöntemi" ile hastalarda başarılı sonuçlar elde ediliyor.

Ülkemizde her beş kişiden birinin problemi olan hipertansiyonu böbrek damarlarının etrafındaki sinirleri yakarak tedavi eden "Renal denervasyon yöntemi" ile çok sayıda ilaç kullanmasına rağmen tansiyonu bir türlü düşmeyen hastalarda başarılı sonuçlar elde ediliyor. Çok sayıda tansiyon ilacı kullanmasına rağmen tansiyonu düşmeyen hastalara uygulanan ameliyatla, günlük ilaç sayısı ve dozu düşürülerek kan basıncı kontrolü sağlanabiliyor. Böbrek fonksiyonunda herhangi bir kayıp oluşmamış hastalarda uygulanabilen bu girişim sonrasında hastanın büyük tansiyonda 3, küçük tansiyonunda ise 2 birim düşüş sağlanıyor. Hastanın kullandığı ilaçların sayısı ise yarı yarıya azaltılabiliyor.

40 DAKİKADA TANSİYONA SON nbsp;

Dirençli hipertansiyonun tedavisinde son yıllarda kullanılmaya başlanan girişimin, lokal anestezi altında kasıktan girilerek anjiyoya benzer bir yöntemle yapıldığını söyleyen Acıbadem Üniversitesi Kardiyoloji Anabilimdalı Başkanı Prof. Dr. Sinan Dağdelen, "Operasyonda böbrek damarının etrafından geçen sinirleri yakıyoruz. Çünkü böbrek damarlarının etrafından geçen sinirler böbrekten aşırı adrenalin salgısına neden oluyor; bu da tansiyonu artırıyor. Kasık damarından bir telle girilerek, her iki böbrek damarı radyofrekans dalgaları ile ısıtılıyor ve bu şekilde damarın etrafında tansiyona neden olan sinirler fonksiyon dışı bırakılmış oluyor. Herhangi bir kesme veya ameliyat yapılmıyor. Uygulama süresi 40 dakika. Bu tedavi sayesinde hastanın kullandığı ilaçları yaklaşık %50 azaltmak veya tamamen kesmek mümkün olabiliyor" dedi.
Tansiyonu artıran mekanizmanın yüzde 30'undan yüksek adrenalinin sorumlu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Dağdelen, " Böbrek damarlarının üzerindeki bu sinirler beyni uyarıyor; beyin aracılığıyla vücuttan aşırı adrenalin salgılanıyor. Bu salgılar yükseliyor, sorun daha da artarsa, ilaçlar yeterli gelmiyor. Tedaviye bir ilaç daha ekleniyor, ardından her yıl ilaçlar ekleniyor, tansiyon direnç kazanıyor. Yaptığımız işlemle tansiyonu yükselten hormon ve beyin arasındaki bağlantıyı kesiyoruz" diye konuştu.

YAN ETKİSİ YOK

Lokal anestezi altında gerçekleştirilen işlemin ertesi günü hastanın günlük yaşamına dönebildiğini söyleyen Prof. Dr. Dağdelen, operasyonun herhangi bir komplikasyonunun bulunmadığını belirterek, "Bu tedavi sadece böbrek üstündeki sempatik sinirleri ısıtmayı esas alır ve vücuda herhangi bir kalıcı hasar verilmez. Bu nedenle hastanın kullandığı ilaçları azaltabilmek veya tamamen kesmek büyük bir avantajdır" nbsp;bilgisini verdi.

DİRENÇLİ?HİPERTANSİYONU?ALT?EDİYOR
Anjiyoya benzer bir yöntemle kasıktan girilerek lokal anestezi altında yapılan işlemde, herhangi bir kesme işlemi yapılmıyor. Hasta ertesi gün işinin başına dönüyor. nbsp;
nbsp;Ziyneti Kocabıyık

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...