Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Çin devalüasyonu petrol talebini artıracak

/ Kaynak: AA
Çin devalüasyonu petrol talebini artıracak

Ekonomi Haberleri  / AA

IşıkFX'in Araştırma Uzmanı Nalbantlı, 'Yapılan devalüasyon, orta ve uzun vadede Çin ekonomisinde görülecek toparlanma ile petrol talebini artıracak' dedi.

Çin'in, para birimi yuanın değerini dolar karşısında üç günde üç kez devalüe etmesinin, orta ve uzun vadede ülkenin petrol talebini artıracağı belirtildi.


Forex Aracı Kurumu IşıkFX'in Araştırma Uzmanı Gizmen Nalbantlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çin'in ekonomik büyümesine paralel olarak petrol talebinin yükseleceğini söyledi. Geçen hafta sonu Çin'de açıklanan düşük ihracat rakamlarının önemine işaret eden Nalbantlı, bu durumun ülkenin petrol talebine ilişkin endişeleri artırdığını ve petrol fiyatlarındaki düşüşün devam ettiğini kaydetti.


Nalbantlı, devalüasyonun kısa vadede petrol talebine etkisinin az olacağını ifade ederek, "Orta ve uzun vadede Çin ekonomisinde görülecek toparlanma ile petrol talebinin artacağını söyleyebiliriz" dedi.


Londra'daki bağımsız araştırma kurumu Capital Economics'in Kıdemli Uzmanı Caroline Bain de yuanın değerindeki ani düşüşün emtia fiyatları üzerinde olumsuz bir etkisi olduğunu söyledi.


Bain, yuanın devalüe edilmesinin ilk başta emtia piyasalarında kaygıya neden olduğunu kaydederek, "Hafta sonu gelen düşük ihraç verilerinden hemen sonra Çin'in yuanın değerini düşürmesi ülkenin rekabet gücünü artırmak yönünde yorumlanabilir. Ancak bu durum emtia piyasalarında korkuya yol açtı" değerlendirmesinde bulundu.


Çin ekonomisinin yıl sonuna doğru toparlanmasıyla yuanın değerindeki azalmanın kısa sürmesinin tahmin edildiğini belirten Bain, bu durumda ülkenin emtia talebinin de artacağını bildirdi.


ABD'den sonra dünyanın en büyük ikinci petrol ithalatçısı konumunda bulunan Çin, yuanı devalüe etmesiyle brent türü ham petrolün varil başına fiyatı 50 doların altına düşmüştü.


Çin Merkez Bankası, salı günü son 20 yılın en hızlı devalüasyonunu gerçekleştirerek dolara endeksli olan referans kuru yüzde 1,9 düşürmüştü. Çarşamba günü yuanı yüzde 1,6 devalüe eden Çin, perşembe günü ise kuru yüzde 1,1 düşürerek yuanın değerinde üç günde toplam yüzde 4,6 devalüasyon yapmış oldu.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...