Senegal'de 'milyon dolarlık ayaklar' yetişiyor

/ Kaynak: AA
Senegal'de 'milyon dolarlık ayaklar' yetişiyor

SPOR Haberleri  / AA

Dünyanın en önemli takımlarında oynayan ünlü futbolcuların memleketi Senegal'de aileler, çocuklarını futbol okullarına kabul ettirebilmek için yarışıyor.

Senegal'in başkenti Dakar'a 40 kilometre uzaklıktaki Deni Biram N'Dao köyünde yer alan "Academie Generation Foot 'Amara Toure" (Amara Toure Yeni Nesil Futbol Okulu) Avrupa standartlarındaki eğitim kalitesi, ücretsiz oluşu ve bugüne kadar yetiştirdiği futbolcular sebebiyle en çok tercih edilen okullar arasında geliyor. Eski futbolcu Mady Toure tarafından 2000 yılında kurulan okulun yöneticisi Olivier Perrin, AA muhabirine "yıldız ayaklar"ın keşfedilme ve yetiştirilme sürecini anlattı.
TRANSFER OLANIN HAYATI KURTULUYOR
Fransız olduğunu ve 20 yıldır antrenörlük yaptığını belirten Perrin, iki yıldır futbol okulunu yönettiğini söyledi. Senegal'de çok sayıda futbol okulu bulunduğuna dikkat çeken Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) kokartlı Perrin, şöyle devam etti: "Her yıl, eğittiğimiz iki oyuncuyu Avrupa'ya gönderiyoruz. Transferlere hazırlık amacıyla sporculara çok ciddi bir eğitim veriyoruz. 99 öğrencimiz var. Öğrencilerimizin yeme, içme, konaklama, sağlık gibi tüm masrafları akademi tarafından karşılanıyor. Okulda yatılı olarak kalanlar da var, sadece eğitim için gelip gidenler de. Her gün antrenman yapıyor ve aynı zamanda normal okul eğitimi de görüyorlar. Avrupa'daki takımlara transfer olanlar ise büyük paralar kazanıyor."
AMAÇ, ERKEN YAŞTA TRANSFER nbsp;
Sporcuların yılda yaklaşık 250 antrenman, 50 maç yaptığını kaydeden Perrin, yurt dışındaki futbol kulüplerine transfer olan öğrencilerin, transfer gelirinin bir kısmını okula verdiğini, böylece masrafların karşılandığını açıkladı. Perrin, sporcuların, yaşları gençken transfere hazır olmalarının önemli olduğunu da ifade etti.
OKULLAR YABANCILARA DA AÇIK
Futbol okullarının Senegalliler için büyük olanaklar sunduğunu vurgulayan Perrin, profesyonel futbolcu olamayanların buralarda iyi bir eğitim alarak meslek sahibi olabildiklerini dile getirdi. Perrin, eskiden sadece Senegallileri kabul ettiklerini ancak bu yıl Gambiyalı, Burkina Fasolu, Malili ve Togolu öğrencileri de eğittiklerini söyledi. Futbol okulunun ligdeki başarılarıyla Afrika Kupası'nda oynamaya hak kazandığını da anlatan Perrin, şöyle konuştu: "Newcastle United'ta forma giyen Papis Cisse (30), Premier Lig'te oynayan Sadio Mane, Landry Nguemo, West Ham United FC kadrosundaki Diafra Sakho ile Çin takımı Shenzhen FC'de oynayan Babacar Gueye bizim okulumuzda yetişti. Dolayısıyla okulumuza talepler de başarılarımızdan sonra iki kat arttı. Üç öğün yemek, okul eğitimi, doktor masrafları dahil her imkanı sunuyoruz. Burada o kadar fakir aileler var ki, bu imkanlar onlar için bulunmaz bir fırsat. Senegal'de 1. Lig'teki kulüplerde bile bu şartlar yok, çok avantajlı bir ortamdalar ve bu durum da ailelerin ilgisini çekiyor."
"TÜRK FUTBOLUNU YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ"
Akademinin teknik müdürü Abdoulaye Sarr ise daha önce Moussa Sow ve Demba Ba ile beraber çalıştıklarını belirtti. Aynı zamanda 2002 FIFA Dünya Kupası'nda Senegal Milli Takımı'nın antrenörlerinden olduğuna da değinen Sarr, "2002 Dünya Kupası'nda karşılaşma imkanı bulduğumuz Türk futbolunu yakından takip ediyorum. Türk futbolu gelişiyor ve aslında gelişmesi yöneticilerin hırsı sayesinde oluyor" diye konuştu. Akademide eğitim gören Nabil Cissokho da ilerde Brezilyalı futbolcu Neymar gibi başarılı olmak istediğini, yurt dışında top oynayan Senegalli futbolcuların maçlarını kaçırmadığını söyledi.


SPOR
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...