Karadağ Cumhurbaşkanı: 'Erdoğan'ı sabırsızlıkla bekliyoruz'

/ Kaynak: AA
Karadağ Cumhurbaşkanı: 'Erdoğan'ı sabırsızlıkla bekliyoruz'

GÜNDEM Haberleri  / AA

Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vuyanoviç, Türkiye'nin, sadece Karadağ için değil tüm Güneydoğu Avrupa ülkeleri için güçlü ve etkili bir ülke olduğunu söyledi

Vuyanoviç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karadağ-Türkiye ilişkilerinden bölge ülkelerinin AB ve NATO üyelik süreçlerine kadar birçok konuda değerlendirmede bulundu. Türkiye'nin, gerek ordusu gerekse bütçesiyle NATO'nun önemli bir üyesi olduğuna işaret eden Vuyanoviç, Türkiye'nin bölge ülkelerine verdiği desteğin "değerli ve vazgeçilmez" olduğunu vurguladı. Vuyanoviç, Türkiye'nin hem NATO üyeliği yolunda hem de ekonomik anlamda Karadağ için önemli bir ülke olduğunu belirterek, "Türkiye, sadece Karadağ için değil tüm Güneydoğu Avrupa ülkeleri için güçlü ve etkili bir ülke" ifadesini kullandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun NATO üyeliği sürecinde Karadağ'a verdiği desteği "koşulsuz ve dürüst" olarak nitelendiren Vuyanoviç, Türkiye'nin bunu kendi çıkarları için değil, Balkanlar'ın istikrarına önem verdiği için yaptığını dile getirdi. Vuyanoviç, ikili ilişkiler bağlamında da Türkiye'nin Karadağ için önemli bir partner olduğunu aktararak, "Türkiye ile ilişkilerimiz konusunda hem ülkem hem de kendi adıma gururluyum" diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Karadağ'a ziyaretini "sabırsızlıkla beklediklerini" söyleyen Vuyanoviç, "Erdoğan'ın Karadağ'ı ziyareti kapsamında kapsamlı bir iş forumu düzenleyerek, bu şekilde iki ülke arasındaki ekonomik bağları güçlendirmeyi hedefliyoruz" dedi. Vuyanoviç, bugüne kadar Türkiye ile Karadağ arasındaki ekonomik ortaklıklar konusunda başarılı olduklarına işaret ederek, Türkiye'de yaşayan "Balkan diasporası"nın ekonomik ilişkilerin gelişmesi ve yatırımlar konusunda Karadağ'ın en büyük destekçisi olduğunu ifade etti. Karadağ'da yaşayan Boşnakların da Türkiye ile Karadağ arasındaki ilişkilere katkı sağladığını kaydeden Vuyanoviç, "Burada yaşayan Boşnakların, Türkiye ile çok güçlü bağları var. Ülkemiz için inanılmaz köprüler kurdular" diye konuştu.
BALKAN ÜLKELERİNİN AB VE NATO ÜYELİĞİ
Vuyanoviç, geçen haziran ayında Karadağ'ın Budva kentinde AB ve Batı Balkan ülkelerinin devlet başkanlarının katılımıyla bir zirve gerçekleştirildiğini anımsatarak, Batı Balkan ülkelerinin ekonomik anlamda gelişmesi ve AB'nin bir parçası haline gelmesi gerektiğini dile getirdi.
Batı Balkan ülkelerinin ekonomik anlamda gelişmesi için ortak projeler yürütmeleri gerektiğine işaret eden Vuyanoviç, "Günümüzde bölge olarak en büyük sıkıntımız otoyollarımızın iyi durumda olmaması. Önceliğimiz, neredeyse tüm bölge ülkelerini Avrupa ile bağlayan Adriyatik-İyon Otoyolu Projesi'ni gerçekleştirmek" dedi. Vuyanoviç, enerji alanında da Karadağ, Bosna Hersek, Hırvatistan ve Slovenya'nın Trans-Adriyatik Boru Hattı Projesi'ne (TAP) bağlanmasının önemine değinerek, bu ülkelerde yılda 7 ila 10 milyar metreküp doğalgaz tüketildiğini ve bu projenin gerçekleşmesiyle önemli bir enerji yatırımının hayata geçeceğini söyledi. Karadağ'ın yanı sıra Makedonya ve Bosna Hersek'in NATO üyelik süreçlerinin önemli olduğunu belirten Vuyanoviç, bu ülkelerin NATO üyesi olmasının aynı zamanda AB üyelik süreçlerine de katkı sağlayacağını, NATO ve AB üyeliklerinin birbirini tamamlayan süreçler olduğunu kaydetti.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...