Davutoğlu-Bahçeli görüşmesindeki siyah çantanın sırrı

Davutoğlu-Bahçeli görüşmesindeki siyah çantanın sırrı

POLİTİKA Haberleri

MHP'li Oktay Vural; Devlet Bahçeli'nin Başbakan Davutoğlu ile yaptığı görüşme sırasında yanındaki siyan çantanın içerisinde ne olduğunu anlattı.

Buna göre çantada; koalisyon hükümeti program taslağıyla ilgili çalışmalar vardı. Ancak görüşmede temel ilkelerde uzlaşma sağlanamadığı için çanta hiç açılmadı.


MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, CHP'nin kuracağı olası bir azınlık hükümetini destekleyip desteklemeyecekleri konusunda, "MHP'nin azınlık hükümetiyle ilgili formülü meşrulaştıracak ya da sonuçlandıracak bir adım içinde olması mümkün değildir. Bu yönüyle bakıldığında, eğer bir destek arayacaksa CHP'nin, Adalet ve Kalkınma Partisi ile HDP'den araması gerekiyor" dedi.


Vural, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında hükümet kurma sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Vural, CHP'nin kuracağı seçime giden bir azınlık hükümetine destek verip vermeyeceklerinin sorulması üzerine, "MHP olarak azınlık hükümetlerine destek veremeyeceğimizi Sayın Genel Başkanımız ifade etti. Dolayısıyla azınlık hükümetleriyle ilgili bir süreçle ilgili genel itibariyle tavrımızı zaten daha önceden ortaya koyduk. MHP'nin azınlık hükümetiyle ilgili formülü meşrulaştıracak ya da sonuçlandıracak bir adım içinde olması mümkün değildir. Bu Adalet ve Kalkınma Partisi'ne de ifade edildi. Bu yönüyle bakıldığında, eğer bir destek arayacaksa CHP, Adalet ve Kalkınma Partisi ile HDP'den araması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.


MHP'nin hükümet modelinin ne olduğu sorusuna ise Vural, şu karşılığı verdi:


"Bizim için hükümet modeli, 4 madde ekseninde Adalet ve Kalkınma Partisinin kabul etmesiyle ilgili alternatifti. Onun dışında bir alternatif görünmüyordu bizim açımızdan. MHP açısından kurulabilecek olan hükümet modelinin oluşabileceği zeminle ilgili ilkelerimiz, Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından kabul edilmiş değildir. Dolayısıyla bunun dışında da ikili bir kombinasyon MHP açısından söz konusu değil."


Referanduma hayır


HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın başkanlık sisteminin referanduma götürülmesiyle ilgili açıklamasının sorulması üzerine de Vural, "Türkiye'de parlamenter demokrasi vardır. Anayasamız belli. Böyle bir irade varsa, kendileri bu iradenin yanındalarsa Adalet ve Kalkınma Partisi ile anayasayı değiştirsinler. Kendi iradelerini ortaya koysunlar" değerlendirmesinde bulundu.


Uzlaşma olsa çanta açılacaktı


Vural, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Başbakan Ahmet Davutoğlu ile koalisyona ilişkin görüşme sırasında yanında bulunan siyah çantaya ilişkin soruları da yanıtladı. Çantada MHP'nin 4 maddesi üzerinde uzlaşılması halinde nelerin yapılabileceğine ilişkin çalışmaların bulunduğunu belirten Vural, başka bir soru üzerine de çantanın görüşmede açılmadığını söyledi.

Vural, "Dört ilkede uzlaşma olduğu zaman bu uzlaşma zemininde bir koalisyonun protokolünün ya da hükümet programının ne şekilde oluşabileceği olmak üzere bütün safhalarıyla ilgili bir çok değerlendirmeler vardı" ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...