Kulislere göre seçim hükümeti; İmralı heyeti kabineye giriyor

Kulislere göre seçim hükümeti; İmralı heyeti kabineye giriyor

GÜNDEM Haberleri

Kabineyi başbakan belirleyecek. MHP'nin koltukları 'bağımsız' olacak, HDP'nin 'ılımlı' isimleri tercih edilecek

Yücel Kayaoğlu ANKARA
Başbakan Ahmet Davutoğlu, 9 Temmuz'da aldığı hükümeti kurma görevini dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iade etti. Erdoğan'ın kalan sürede görevi CHP lideri Kılıçdaroğlu'na verip vermeyeceği netleşmezken, bir yandan da ülkeyi seçimlere götürecek 'geçici hükümetle' ilgili tartışma başladı.
7 Haziran seçimlerinden sonra, yeni bir hükümetin kurulması için tanınan 45 günlük süre 23 Ağustos Pazar günü doluyor. AK Parti'nin tüm girişimlerine rağmen bir hükümet kuruluşu gerçekleşemedi. Kılıçdaroğlu görevi alsa bile pazar gününe kadar bu konuda yeni gelişme beklenmiyor. 24 Ağustos Pazartesi gününden itibaren ise söz sırası Cumhurbaşkanı Erdoğan'a geçecek. Erdoğan, Anayasa'daki yetkisini kullanarak, önce bir seçim tarihi ilan edecek. Bu tarihin Resmi Gazete'de yayınlanmasından sonra Erdoğan'ın, Başbakan'ı geçici hükümeti kurmakla görevlendirmesi bekleniyor. Bu durumda yeni kabinenin 5 gün içinde belirlenip onaya sunulması gerekiyor. nbsp;
HDP İSİM BİLDİRECEK
Anayasa gereği seçim hükümeti Meclis'te grubu bulunan partilerin vekil sayısına göre atanacak bakanlardan oluşacak. MHP bu hükümete üye vermeyeceğini daha önce açıklamıştı. Dün HDP'den yapılan 'Seçim hükümetinden kaçınmayacağız' açıklaması gelirken, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, kararı partinin yetkili kurullarının vereceğini söyledi.
KABİNEDE 6 BAĞIMSIZ nbsp;
Seçimlere giderken, Adalet, Ulaştırma ve İçişleri bakanlarının 'bağımsız' olması kuralı geçici hükümet için de geçerli olacak. Halen bağımsız isimlerin görev aldığı bu bakanlıklarda seçime kadar aynı isimlerle devam edileceği belirtiliyor. AK Parti'nin 10 isimle temsil edileceği kabinede, MHP'li üyeler yerine dışarıdan 3 isim atanacak. Bu durumda Davutoğlu başkanlığındaki 25 kişilik kabinenin, 10'u AK Partili, 6'sı CHP'li, 3'ü HDP'li ve 6'sı bağımsız isimlerden oluşacak. nbsp;
ZANA DA BAKAN OLABİLİR
AK Parti kurmaylarına göre, kabineyi Davutoğlu belirleyeceği için isim bildirmeleri durumunda CHP'ye, 'Aile ve Sosyal Politikalar, AB Bakanlığı, Bilim-Sanayi, Gençlik ve Spor, Sağlık Bakanlığı ile bir başbakan yardımcılığı' verilebilir. HDP'lilerin ise Kültür-Turizm ile Orman ve Su işleri Bakanlığı veya Çevre ve Şehircilik bakanlığına atanabilecekleri belirtiliyor. Davutoğlu'nun kabine için ılımlı HDP'lileri tercih edeceği ifade edilirken, AK Parti kulislerinde bu isimlerin 'Sırrı Süreyya Önder, Pervin Buldan, Celal Doğan, Leyla Zana ve İdris Baluken' olabileceği konuşuluyor.
AK Parti kulislerinde seçim hükümetinin 'uzun süre' görevde kalmasının doğru olmayacağı, bu nedenle yasada tarif edilen 90 günlük sürenin beklenmeyeceği belirtiliyor. YSK'nın bu süreyi kısaltma yetkisi bulunduğunu belirten AK Parti kurmayları, 45-50 gün içinde yapıldığını, bu kez de aynı yöntemin kullanılabileceğini dile getiriyor. Bu durumda, seçimlerin en geç 18 veya 25 Ekim'de yapılacağı ifade ediliyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...