'Bataryaların alt yapısı korunacak'

'Bataryaların alt yapısı korunacak'

DÜNYA Haberleri

NATO, müttefiklerin Patriot füze bataryalarını geri çekme kararlarını saygıyla karşılarken, Suriye kaynaklı riskin devam ettiği uyarısında bulundu.

NATO, ABD ve Almanya'nın Türkiye'den Patriot füze bataryalarını geri çekme kararlarını saygıyla karşılarken, Suriye kaynaklı riskin devam ettiği uyarısında bulundu. AA'ya konuşan bir NATO yetkilisi, Suriye rejiminin geçen yıllarda yüzlerce balistik füze fırlattığını ve bunların büyük çoğunluğunun ülke içine düştüğünü hatırlatarak, "Fakat bazı füzeler Türkiye dahil komşu ülkelere düştü. Her ne kadar mevcut durumda Suriye füzelerinin Türkiye için oluşturduğu tehdit düşük olarak değerlendirilse de muhalif güçlere yönelik fırlatılacak füzelerin Türkiye'ye düşme riski devam ediyor" dedi.
TÜRKİYE'NİN TALEBİNE BAĞLI
Adının açıklanmasını istemeyen NATO yetkilisi, "Patriot misyonu yıllık olarak yenileniyor ve mevcut görevlendirme yıl sonuna kadar geçerlilik taşıyor. Müttefiklerin Patriot füze bataryalarının yerleştirilmesiyle ilgili değerlendirme yaparak kararlarını zamanlıca almalarını bekliyoruz. Misyonun geleceğiyle ilgili karar ayrıntılı değerlendirmeye ve Türkiye'nin uzatma talebine bağlı olacaktır" ifadesini kullandı. ABD yönetimi de Patriot bataryalarının görev süresinin uzatılmayacağını ve bataryaların kritik modernizasyon güncellemeleri için tekrar ABD'ye konuşlandırılacağını duyurmuştu.
BATARYANIN ALTYAPISI KORUNACAK
Yetkili, "Alman ve Amerikan hükümetlerinin kararlarına bütünüyle saygı duyuyoruz. Almanya bu kararının arkasındaki ana faktörün Suriye'den füze tehdidinin azalması olduğunu açıkladı. ABD ise Patriot bataryalarının kritik modernizasyon güncellemeleri için tekrar konuşlandırılacağını vurguladı. NATO, Türkiye ile güçlü dayanışma içinde olmaya ve İttifak'ın Güneydoğu sınırını korumaya devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu. Öte yandan ihtiyaç durumunda bataryaların bir hafta içinde Türkiye'ye süratle sevkedilmesi için mevcut konuşlanma mevzii ve altyapının olduğu gibi kalacağı bildirildi.
KANDİL SORUSUNA KAÇAMAK CEVAP
Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer, "Peşmergeye gönderilen silahların PKK'nın eline geçtiğine" ilişkin iddiaları ilginç bir şekilde cevapladı. Berlin'de Federal Basın Merkezi'nde gazetecilerin Türkiye'den geri çekilecek hava savunma sistemleri ile ilgili sorularını cevaplayan Schaefer şunları ifade etti: "Ben bunu onaylayamam tamamen de reddedemem. Biz peşmergeye göndermiş olduğumuz silahları onlara başka bir siyasi ve askeri nedenle kullanılması için değil, DAİŞ'e karşı kendilerini savunmaları için verdik. Eğer bunun dışında bir kullanım varsa bu bölgesel hükümetle yapılan görüşmelerde gündeme getirilir ve açıklığa kavuşturulur."
GERÇEK NEDEN IŞİD VE PKK
Berlin'in, Türkiye'deki Patriot savunma sistemlerini önümüzdeki aylarda çekme kararı hakkında Alman nedyası ve siyasileri "Patriotların asıl çekilme nedeni IŞİD ve PKK politikası" dedi. Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), gerçek nedenin "Türkiye'nin Suriye konusunda Almanya ve ABD gibi düşünmemesi" olduğunu yazdı. Sosyal Demokrat Parti (SPD) savunma uzmanı Rainer Arnold da, Patriotların geri çekilmesinde PKK'ya yönelik hava operasyonlarının da etkili olduğunu savundu.
BERLİN ÇARK ETTİ
Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer, Kahramanmaraş'ta konuşlandırılan Alman Patriot hava savunma birliğinin geri çekilmesinin Almanya, ABD ve Türkiye'nin ortak kararı olduğunu belirtti. Suriye'den Türkiye'ye yönelik saldırıların bundan önce daha yoğun ve başka türlü olduğunu ileri süren Schaefer, "Bu sebepten dolayı Almanya Kasım 2012'de Patriot mevzilerini Türkiye'ye yerleştirme kararı aldı. Türkiye ile ikili ve NATO çerçevesindeki ilişkilerimize daha önce olduğu gibi aynı dayanışmayla devam edeceğiz" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...