Sokak sütü mü? kutu sütü mü?

Sokak sütü mü?  kutu sütü mü?

SAĞLIK Haberleri

Güven, kutu sütün sokak sütüne oranla daha güvenli ve besin değeri yüksek olduğunu söyledi.

Uzmanlara en çok sorulan ve merak edilen konuların başında "Sokak sütü mü? Kutu süt mü?" olduğunu belirten Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Güven, kutu sütün sokak sütüne oranla daha güvenli ve besin değeri yüksek olduğunu söyledi.
Bu konuda bilgi kirliliği olduğunu aktaran Prof. Dr. Güven, "Kutu sütü olarak adlandırılan süt iki şekilde üretilir. Pastörize sütler, kaynama derecesinin altında belli bir sıcaklıkta, sütün doğal niteliklerinde değişiklikler oluşturmadan, hastalık yapan etkenlerinden tamamen arındırılarak hazırlanırlar. Soğukta muhafaza edilmek şartıyla dayanma süreleri 2 gündür. Sterilize süt ise 135-150 derecede 2-4 saniye tutularak, 20 derecede soğutulur. Böylece sütün bozulmasına neden olan ve hastalık yapan etkenlerin tümü imha edilmiş olur. Her iki sütte de vitamin ve mineraller kaybolmaz" dedi. Bu sütlerde antibiyotik ya da koruyucu madde kullanıldığı bilgisinin yanlış olduğunu söyleyen Prof. Dr. Güven, "Sokak sütünü fazla kaynattığınız zaman bütün vitamin ve mineraller kaybolur. Az kaynattığınızda da zararlı mikroorganizmalar ölmez. Hastalık yapabilir" dedi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...