Burundi Devlet Başkanı yemin etti

/ Kaynak: AA
Burundi Devlet Başkanı yemin etti

DÜNYA Haberleri  / AA

Nkurunziza, 'Ülkeyi iyi yönetebilmek için muhalefet ve sivil toplum kuruluşlarıyla çalışmaya hazırım' dedi.

Burundi Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza, Parlamentoda ant içerek resmen görevine başladı. Devlet Başkanlığı Sözcüsü Willy Nyamitwe, resmi Twitter hesabında yayımladığı açıklamada, Nkurunziza'nın yemin ettiğini kaydetti. Yemin töreninde güvenlik güçlerine, seçim komisyonuna, Anayasa Mahkemesine ve seçim sürecinin olumlu bir şekilde sonuçlanmasına katkı sağlayan herkese teşekkür eden Nkurunziza, "Seçim sürecinin ardından ülkede barış ve refahın sağlanacağına, kargaşaya sebep olanların da cezalandırılacağına söz veriyorum" dedi.
Ayrıca, anayasa şartlarına uyarak son kez bir dönem daha görev yapacağını söyleyen Nkurunziza, ilköğretimin ücretsiz olması, 5 yaş altı çocukların ve yeni bebek doğuran kadınların ihtiyaçlarını gidermeye gayret edeceğini, ülkeyi iyi yönetebilmek için de muhalefet ve sivil toplum kuruluşlarıyla çalışmaya hazır olduğunu vurguladı.
Burundi'de 21 Temmuz'da düzenlenen devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 69,41'ini alarak 3. kez iktidara gelen Nkurunziza'nın 26 Ağustos'tan önce yemin etmesi planlanıyordu ancak kesin bir tarih belirtilmemişti.
Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Nkurunziza, hükümet ile silahlı gruplar arasında 28 Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'ndaki devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine ilişkin maddeye rağmen, 3. kez adaylığını açıkladı.
Anayasa Mahkemesi de "2005'te atamayla göreve gelen Nkurunziza'nın devlet başkanı seçimi için 3. kez aday olmasının önünde yasal bir engel bulunmadığı" yönünde karar bildirdi.
Nkurunziza'nın resmen adaylığını duyurduğu Nisan ayı sonunda muhalefet ve sivil toplum kuruluşları protesto için sokaklara döküldü. Şiddet eylemlerinde bugüne kadar 120'den fazla kişi yaşamını yitirirken, binlerce kişi de başka ülkelere kaçmak zorunda kaldı.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...