Elvan dopingden elendi! İşte Türkiye'nin yeni atletizmcileri

/ Kaynak: AA
Elvan dopingden elendi! İşte Türkiye'nin yeni atletizmcileri

SPOR Haberleri  / AA

Uluslararası Atletizm Federasyonu (IAAF) tarafından iki yılda bir organize edilen Dünya Şampiyonası, yarın Çin'in başkenti Pekin'de başlayacak.

Bu yıl 15'incisi düzenlenen ve 30 Ağustos Pazar günü bitecek dev atletizm organizasyonunda 207 ülkeden yaklaşık 2 bin atlet yarışacak. Kuş Yuvası isimli stadın ev sahipliği yapacağı şampiyonada Türkiye, 12 sporcuyla temsil edilecek.
Kadınlar ve erkeklerde 100, 200, 400, 800, 1500, 5 bin ve 10 bin metre, maraton, 3 bin metre engelli, 400 metre engelli, yüksek atlama, uzun atlama, 3 adım atlama, sırıkla atlama, dekatlon, heptatlon, çekiç atma, gülle atma, cirit atma, 20 kilometre yürüyüş, 4x100 ve 4x400 bayrak yarışlarının yanı sıra kadınlarda 100 metre engelli, erkeklerde ise 110 metre engelli ile 50 kilometre yürüyüş yarışları yapılacak.
- Bolt kendini kanıtladığı yerde
Şampiyonanın merakla beklenen erkekler 100 metre yarışında önemli isimler sahne alacak.
Dünya rekorunu 9.58 saniyeyle elinde bulunduran ve 2008 Olimpiyat Oyunları'nın da düzenlendiği Pekin'de yıldızı parlayan Jamaikalı Usain Bolt, performansı merakla beklenen isimlerin başında geliyor.
Son iki olimpiyat şampiyonu ve yarışın favorisi konumundaki Bolt'un işini zorlaştıracak atletler, ABD'li Justin Gatlin, Tyson Gay ve vatandaşı Asafa Powell olarak göze çarpıyor.
İki kez doping cezası aldığı kariyerinde olimpiyat ve dünya şampiyonluğu bulunan Gatlin, 9.74'lük derecesiyle bu yılın en iyi derecesini elinde bulunduruyor.
Bolt'un 19.19 saniyeyle dünya rekorunu elinde bulundurduğu erkekler 200 metre yarışı da şampiyonada sporseverlerin gözlerini çevireceği bir diğer müsabaka olacak.
- Şampiyonanın öne çıkan isimleri
Dünya Şampiyonası'nda favori olarak mücadele edecek birçok yıldız sporcu bulunuyor.
Kadınlarda disk atmada son 4 yıldaki tartışmasız üstünlüğüyle Hırvat Sandra Perkovic, 100 metrede son şampiyon Jamaikalı Shelly-Ann Fraser-Pryce, çekiç atmada Polonyalı Anita Wlodarczyk, gülle atmada sakatlığı sebebiyle mücadele edemeyecek son 4 organizasyonun şampiyonu Yeni Zelandalı Valerie Adams'ın yokluğunda Alman Christina Schwanitz, yüksek atlamada Rus Anna Chicherova favori isimler olarak dikkati çekiyor.
Erkeklerde 1500 metrede Kenyalı Asbel Kiprop, sırıkla atlamada Fransız Renaud Lavillenie, disk atmada sakatlığı nedeniyle yer alamayacak son 3 organizasyonun şampiyonu Robert Harting'in yokluğunda Polonyalı Piotr Malachowski, 5 bin ve 10 bin metrede son şampiyonanın altın madalyalı ismi Büyük Britanyalı Mo Farah podyumun ilk sırası için öne çıkan atletler olarak göze çarpıyor.
- Türkiye'nin 3 madalyası bulunuyor
Şampiyona tarihinde toplam madalya sıralamasında, ABD 301 madalyayla ilk sırada yer alıyor. Rusya, 14 şampiyonada 134 madalya toplarken, Almanya'nın 97, Sovyetler Birliği'nin ise 75 madalyası bulunuyor.
Tüm şampiyonalara katılan Türkiye, bugüne kadar ikisi gümüş biri bronz olmak üzere 3 madalya elde etti. 2003 yılında Paris'te düzenlenen organizasyonda, Süreyya Ayhan Kop, kadınlar 1500 metrede ikinci oldu ve Türkiye'ye, şampiyona tarihindeki ilk madalyasını kazandırdı.
Türk Milli Takımı, 2007'de Osaka'nın ev sahipliğinde yapılan şampiyonayı, Etiyopya asıllı milli atlet Elvan Abeylegesse'nin, kadınlar 10 bin metrede elde ettiği gümüş madalyayla tamamladı. Bir diğer devşirme atlet Karin Melis Mey, 2009 yılında Berlin'de, ay-yıldızlı formayla kadınlar uzun atlamada bronz madalya elde etti.
Kategorilerinde ilk 8'e giren atletlere verilen puanlara göre yapılan sıralamaya 6 kez girebilen Türkiye, 1999'da 4 puanla 50'nci, 2001'de 1 puanla 62'nci, 2003'te 11 puanla 34'üncü, 2007'de 14 puanla 29'uncu, 2009'da 6 puanla 45'inci ve 2011'de 6 puanla 44'üncü sırada yer aldı.
- Madalya umudu Elvan, Pekin'de yok
Uzun mesafede milli takımın en büyük madalya umutlarından Elvan Abeylegesse, IAAF tarafından başlatılan doping soruşturması kapsamında konan tedbir nedeniyle, organizasyonda yer alamayacak.
Diğer yandan milli takımda, doping cezaları biten Eşref Apak ile Kıvılcım Kaya Salman çekiç atmada mücadele edecek.
- Türk atletlerin yarısı devşirme
Şampiyonada mücadele edecek 12 Türk atletten yarısının devşirme olması dikkati çekti.
Erkeklerde Yasmani Copello Escobar, Ramil Guliyev, Jak Ali Harvey, İlham Tanui Özbilen, Ali Kaya, kadınlarda ise Sultan Haydar farklı ülkelerde doğmalarına karşın şampiyonada Türkiye formasıyla madalya mücadelesi verecek.
15. Dünya Atletizm Şampiyonası'nda yarışacak milli atletler ve branşları şöyle:
Kadınlar: Kıvılcım Kaya Salman (çekiç atma), Özlem Kaya ve Tuğba Güvenç (3000 metre engelli), Sultan Haydar (maraton)
Erkekler: Yasmani Copello Escobar (400 metre engelli), Eşref Apak (çekiç atma), Halil Akkaş (3000 metre engelli), Ramil Guliyev (200 metre), Jak Ali Harvey (100 metre), Bekir Karayel (maraton), İlham Tanui Özbilen (1500 metre), Ali Kaya (10 bin metre)
- İlki 1983'te yapıldı
IAAF tarafından ilki 1983 yılında gerçekleştirilen Dünya Şampiyonası, 1991'e kadar 4 yılda bir organize edildi.
1991'de Tokyo'daki 3. Dünya Şampiyonası'nın ardından 2 yılda bir düzenlenen şampiyonaya, bugüne kadar Finlandiya (Helsinki-2 kez), İtalya (Roma), Japonya (Tokyo ve Osaka), Almanya (Stuttgart ve Berlin), İsveç (Göteborg), Yunanistan (Atina), İspanya (Sevilla), Kanada (Edmonton), Fransa (Paris), Güney Kore (Daegu) ve Rusya (Moskova) ev sahipliği yaptı.
- İlk gün programı
Dünya Atletizm Şampiyonası'nın ilk gününde 3 madalya mücadelesi, erkekler maraton ve 10 bin metre ile kadınlar gülle atmada yaşanacak.
Organizasyonun ilk gününde TSİ 02.35'te başlayacak erkekler maraton yarışının yanı sıra sabah seansında erkeklerde 100 metre, 800 metre, çekiç atma 3 bin metre engelli, kadınlarda gülle atma, 1500 metre ile heptatlonda 100 metre engelli ve yüksek atlama elemeleri yapılacak.
TSİ 13.30'da başlayacak akşam seansında ise erkeklerde 400 metre engelli, sırıkla atlama ve 100 metre elemeleri ile 10 bin metre finali gerçekleştirilecek. Kadınlarda 3 adım atlama elemesinin yapılacağı akşam seansında gülle atmada madalyalar sahiplerini bulacak. Heptatlonda ise gülle atma ve 200 metre dallarında müsabakalar düzenlenecek.
Şampiyonanın ilk gününde Türk sporculardan Bekir Karayel maratonda, Ali Kaya ise 10 bin metrede piste çıkacak. Ayrıca erkekler çekiç atmada Eşref Apak, 100 metrede Jak Ali Harvey, 400 metre engellide Yasmani Copello Escobar, 3000 metre engellide de Halil Akkaş eleme mücadelesi verecek.

SPOR
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...