Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Macaristan'da İslamofobi giderek artıyor

/ Kaynak: AA
Macaristan'da İslamofobi giderek artıyor

DÜNYA Haberleri  / AA

Macaristan'da yaşayan Müslümanlar İslamafobi ve yabancı düşmanlığının durmaması durumunda Türkiye'ye sığınmayı düşünüyorlar.

Macar İslam Cemiyeti Başkanı Zoltan Bolek Macaristan'da İslamofobi ve yabancı düşmanlığının giderek arttığını belirterek, "Macaristan'ın bizim ülkemiz olmasına rağmen burayı terk edip başka bir Müslüman ülkeye göç etmemizi istiyorlar. Durum gittikçe ciddileşiyor. Bu konuda Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a mektup yazıp bu saldırıların durmadığı takdirde bizi de Türkiye'ye kabul etmesini isteyeceğiz" dedi.


Kaçak göçmen sayısının her geçen gün arttığı Macaristan'da, hükümet tarafından ülkede yaşayan Müslümanların resmi temsilcisi olarak kabul edilen Macar İslam Cemiyeti Başkanı Zoltan Bolek son dönemlerde Macaristan'da artan İslamofobi, yabancı düşmanlığı ve kaçak göçmen konusunda AA muhabirine açıklamalarda bulundu.


Macaristan'a kaçak göçmen akınının geçen yıl Kosova'dan gelen Arnavutlarla başladığını, bu yıl ise ülkeye savaş bölgelerinden özellikle Afganistan, Suriye ve Irak ağırlıklı siyasi sığınmacıların geldiğini belirterek, "Macaristan'da iltica talebinde bulunan kaçak göçmen sayısı her geçen gün artıyor. Ağustos ayı itibari ile bu sayı 110 bini geçmiş durumda. Macaristan ve diğer Avrupa Birliği (AB) üye ülkeleri AB'den yardım alarak mültecileri kabul ediyor. Avrupa Birliği ya da herhangi bir uluslararası kurum yardımda bulunmamasına rağmen Türkiye şu ana kadar üç milyon civarı mülteciyi kabul etti ve bunları kendi bütçesinden bugüne kadar ağırladı" dedi.


İslamofobi Macaristan'da artıyor
Macaristan'a gelen mültecilerin büyük bir kesiminin Müslümanlardan oluştuğunu ve medyanın Müslümanları terörist olarak gösterdiğinden dolayı ülkede her geçen gün İslamofobinin arttığına değinen Bolek, "Batı ve Macar medyasının önemli bir kesimi İslam düşmanı. Yaptıkları yayınlarda Müslümanları terörist olarak gösteriyorlar. Macarlar genel olarak İslam'ı ve Müslümanları tanımıyor. Bu medya organları genellikle mülteciler hakkında olumsuz haberler yayınlayıp, Avrupa kültürüne entegre olmuş örnek Müslümanlardan hiç bir zaman bahsetmiyorlar. Bu sorumsuz yayınlardan dolayı İslamofobi Macaristan'da her geçen gün daha da artmaya devam ediyor. Bu durumdan sadece mülteciler değil aynı zamanda Müslüman olan Macarlar da etkileniyor. Her geçen gün bizlere yapılan tehditler de artıyor. Benim de şahit olduğum bir olayda aşırı sağcı bir grup başörtülü bir müslüman bayanı tehdit edip başörtüsünü açmaya çalışarak saldırdılar" dedi.


Saldırılar durmazsa Türkiye'ye göç gündemde
Son dönemde aşırı sağcı gruplar tarafından ülkedeki Müslümanlara baskının arttığını ve her gün tehdit mesajları aldıklarını belirten Zoltan Bolek, "Sosyal medya üzerinden Macar İslam Cemiyeti ve Müslümanlar olarak tehdit ediliyoruz. Sırf müslüman olduğumuzdan dolayı hainlikle suçlanıyoruz. Macaristan'ın bizim ülkemiz olmasına rağmen burayı terk edip başka bir Müslüman ülkeye göç etmemizi istiyorlar. Durum gittikçe ciddileşiyor. Bu konuda Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a mektup yazıp bu saldırılar durmadığı takdirde bizi de Türkiye'ye kabul etmesini isteyeceğiz. Türkler, Lajos Kossuth, Ferenc Rakoczi gibi Macar kahramanların yanı sıra bugüne kadar bir çok kişiye ve millete sınırlarını açıp yıllarca misafir ettikleri gibi biz Macar Müslümanları da kabul edeceğine inanıyoruz" diye konuştu.


Macaristan'da hem hükümetin hem de aşırı sağcı Jobbik partisinin mülteci konusunu oy kazanmak için istismar ettiğini kaydeden Bolek, "İki parti arasındaki oy kazanma hırsı ülkede İslamofobinin artmasına sebep oldu. Macar hükümeti İslamofobi konusunda gerekli adımları atmalı çünkü İslamofobi, antisemitizm ya da çingene düşmanlığı kadar tehlikeli bir durumdur. 2004 yılındaki Madrid saldırısı sonrası mescidimize yapılan silahlı saldırının tekrar yaşanmasından korkuyoruz" dedi.


Göçün nedeni Esed ve DAEŞ
Avrupa'ya artarak devam eden mülteci akınının en büyük nedenlerinden birisinin Esed rejimi ve DAEŞ terör örgütü olduğunu ve bunlar yok edilmedikçe kaçak göçün devam edeceğini kaydeden Bolek, "Sorun kökünden halledilmedikçe mültecilerin de sayısı artarak devam edecektir. Esed rejimi ve DAEŞ terör örgütü var olduğu sürece Suriye'deki sorun çözülmez. Bunun içinde uluslararası işbirliği gereklidir. Esed kendi halkına karşı sayısız suç işlemiştir. Suriye'deki krizin en büyük sorumlularından birisi Esed'tir.''


2012 yılında 2 bin kişinin sığınma başvurusunda bulunduğu Macaristan'da bu sayı 2015 Ağustos ayı başı itibarıyla 110 bine ulaştı. Yıl sonunda ülkeye gelen yasa dışı göçmen sayısının 300 bini aşabileceği belirtiliyor.


Macaristan Hükümeti 17 Haziran'da yasa dışı göçü engellemek için, Sırbistan sınırını, 3 metre yükseklikte, 175 kilometre uzunluğunda tel örgüyle kapatma kararı almış, diğer sınır paylaşımı olan ülkelerle de benzer bir tehlike gördüklerinde aynı uygulamaya gidebileceklerini açıklamıştı.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...