Merkez'e 28 Ocak baskısı

Merkez'e 28 Ocak baskısı

Ekonomi Haberleri

3 TL'yi aşarak tarihî zirvesini gören dolar, 2.90'ın üzerine oturmaya çalışıyor.

Siyasi belirsizlik, terör olayları ve FED'in yaklaşan faiz artışı sebebiyle gergin günler yaşayan sermaye piyasalarında taşlar henüz yerine oturmadı. Önceki gün 3 TL'yi aşarak tarihî zirvesini gören dolar, dün 2.90'ın üzerinde tutunmaya çalıştı. Dolardaki sınırlı gerileme, "piyasanın Merkez Bankası'nı sıkıştırmaya çalıştığı" şeklinde yorumlanıyor. Liradaki değer kaybının devam edebileceğini ileri süren İngiliz Financial Times gazetesi, "TCMB'nin gelecek ay faiz artırımına gitmesinin kaçınılmaz durum olduğunu" iddia etti. TCMB 28 Ocak 2014'te, doların 2.39 ile zirve yaptığı dönemde faiz silahını çekmiş, politika faizini yüzde 4.5'ten yüzde 10'a çıkarmıştı. Böylece kur, birkaç haftada 2.10 TL seviyesine kadar gevşemişti. Ekonomistler de Merkez Bankası'nın yeniden aynı aksiyonu alma ihtimalini sıklıkla dile getirmeye başladılar. Yatırım bankası Nomura'nın stratejisti Timothy Ash, "Çin'deki devalüasyon gelişmekte olan para birimlerine ilişkin endişeyi artıyor. Eğer TCMB güçlü bir açıklamayla para politikasını sıkılaştırmazsa, lira baskı altında kalmaya devam edecek" değerlendirmesinde bulundu. nbsp;
"KRİZ BEKLEMEYİN!"
Bu arada Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türkiye'de kurun bu spekülatif zıplamalarının bir gerekçesi yoktur. Şu andaki durum normal değildir" dedi. Zeybekci, şöyle devam etti: "Bankalarımızın sermaye yeterlilik oranı Avrupa'nın en iyisi. Bütçe açığı dünyanın en iyilerinden. Cari açığa bakıyorsunuz, 2 yıldan beri muhteşem bir iyileşme var. Dış ticaret açığı iyileşmede tarihî zirveye doğru gidiyor. İhracattaki gerileme dünyada devam ederken, ilk defa burada söylüyorum, ağustos ayında Türkiye olarak artı değeri bekliyoruz. Yani kimse Türkiye'de kriz beklemesin."


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...