Kuzey Irak'ta başkanlık krizi sürüyor

/ Kaynak: AA
Kuzey Irak'ta başkanlık krizi sürüyor

DÜNYA Haberleri  / AA

IKBY'deki 5 büyük partinin, 'başkanlık krizi'ni görüşmek üzere 2 gündür yaptıkları toplantılarda anlaşmaya varılamadı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) 5 büyük siyasi parti Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Goran (Değişim) Hareketi, Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgirtu) ve İslam Toplum Partisi'nin (Komela) bölgedeki "başkanlık krizini" çözmek için 2 gündür yaptığı toplantılardan henüz bir sonuç çıkmadı.
Erbil'deki bir konferans salonunda perşembe ve cuma günleri basına kapalı bir şekilde gerçekleştirilen toplantılarda anlaşmaya varılamadı. Tarafların görüşmelere pazar günü Süleymaniye kentinde devam edeceği belirtildi.
İslam Toplum Partisi (Komela) adına toplantıya katılan Dana Dara, "Cuma günü yapılan toplantıda farklı bir oturum yapıldı. Hukuk uzmanları da görüşmelerde katılarak, krizden çıkış konusunda önerilerini sundu. Parlamento'da bulunan partiler çözüm için projelerini masaya koydu ancak sonuç alınamadı. Toplantılar pazar günü devam edecek" dedi.
Siyasi partilerin üzerinde anlaşamadığı hususlara değinen Dara, "Taraflar Başkan'ın yetkilerinin azaltılması ve nasıl seçileceğine ilişkin çok farklı yaklaşımlar sergiliyor. Bu yüzden hiç bir sonuca varılmıyor" şeklinde konuştu.
Görüşmelere Goran Hareketini temsilen katılan Rabun Maruf da Süleymaniye kentinde yapılacak olan "4'üncü başkanlık krizi çözüm toplantısı'nın" basına kapalı bir şekilde devam edeceğini söyledi.
Muhalefetin başına çeken Goran Hareketi, IKBY Parlamentosu'nda bulunan 24 milletvekili ile bölgesel başkanın bundan sonra parlamento çatısı altında seçilmesini ve yetkilerinin azaltılmasını istiyor. KYB ve Komel de Goran'a destek veriyor. 10 milletvekiline sahip Yekgirtu ise bu konuda ikiye bölünmüş durumda.
KDP başkanlık krizi konusunda, sorunun çözülmesi için "geçici şuranın" kurulmasını önererek, Başkan Mesut Barzani'nin görev süresinin 2 yıl daha uzatılmasından yana. Bölgedeki etnik ve dini azınlardan Türkmen, Hristiyan ve Yezidiler ise Barzani'nin tarafsız politikasından dolayı görevde kalmasını istiyor.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...