Gittikçe artan çek ve senetli alışverişin boyutu bilinmiyor

Gittikçe artan çek ve senetli alışverişin boyutu bilinmiyor

Ekonomi Haberleri

M. Ali Akben, "Karta taksit sınırlamasıyla başka alanlarda borçlanmalar başladı. Şu anda bunlar yönetiminiz dışında" diye konuştu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, kredi kartları ve tüketici kredilerinde taksit sınırlaması ile beraber alternatif ödemelerin gittikçe arttığını söyledi. Tüketicilerin borçlanmasını kontrol altına almayı amaçladıklarını anlatan Akben, şunları söyledi: "Şimdi biz kontrol altına aldığımızı düşündük ama bunun yanında bu defa kredi kartı kullanmadan başka alanlarda borçlanmalar başladı. Çek, senet gibi... Veya diyelim ki mobilyacı, beyaz eşyacı kendi taksit yapıyor. Bu defa şöyle bir şeyle karşılaşıyoruz, en azından eskiden bunları görerek yönetebiliyordunuz, şu anda yönetiminiz dışına çıkıyor. Bireylerin ne kadar borçlandığı ayrı bir konu. Ancak regülatör olarak ne kadar çok bilgiye sahipseniz, yönetimi daha doğru yapabiliyorsunuz. Bu defa onu düşünüyoruz. Acaba oradaki borçlanmanın ölçüleri nedir?" Taksit düzenlemesinde bir esnetme düşünülüp düşünülmediğinin sorulması üzerine Akben, "Geçen toplantıda kısmen konuştuk. 'Taksit sayısı 9, acaba biraz bunu esnetebiliriz miyiz' şeklinde... Fakat bilhassa ithal cep telefonu gibi ya da pahalı ürünler konusunda bunu esnettiğinizde cari açığa olumsuz etki yapıyor" diye konuştu.
Bankaların hizmet geliri düzenleniyor
BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, "Faizlerin çok yüksek olduğu geçmiş dönemlerde kimse bankacılık hizmet gelirlerine bakmıyordu" dedi. Akben, şöyle devam etti: "Şimdi rekabetin artması, faiz gelirlerindeki marjların düşmesiyle birlikte bankalar, başka gelir imkânları arama yoluna gittiler. Tabii bunun sonucunda tüketicilerden alınan hizmet bedelleri problem olarak karşımıza çıktı. Bu konularda çalışma komiteleri var. Bu işi sorun olmaktan çıkaracağız."








UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...